Published On: Pon, svi 1st, 2017

Hoće li Trump otkriti tajne o ubojstvu Kennedyja?

Hoće li  američki predsjednik Donald Trump omogućiti javnosti da ima uvid u nekoliko tisuća tajnih vladinih dosjea koji se odnose na ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedyja (JFK) 1963. godine – pitanje je na koje se neće još dugo čekati odgovor.

Odgovor će da uslijedi već za nekoliko mjeseci, a možda i nekoliko nedjelja, piše portal “Politico”.
Prema roku koji je uspostavljen zakonom, Trump ima još nekoliko mjeseci da razmisli hoće li blokirati ili ne objavu 3.600 dosjea vezanih za ubojstvo Kennedyja – događaja koji je kao nijedan drugi u modernoj američkoj povijesti pokrenuo lavinu teroja zavjere.

Ti dokumenti se nalaze zapečaćeni u Nacionalnom arhivu.

Ono što se zna o “JFK dokumentima” većinom dolazi od CIA i FBI, a neki bi možda mogli rasvijetliti jesu li agencije napravile propuste i je li bilo zavjere oko Kennedyjevog ubojstva.

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće je prošle nedjelje rekao za “Politico” da je Trumpova  administracija upoznata s tim zakonom i da surađuju s Nacionalnim arhivom da bi se “omogući nesmetan proces u iščekivanju roka u listopadu”.

Prema zakonu iz 1992. godine, dokumenti o Kenedijevoj smrti moraju u potpunosti postati javna 26. listopada ove godine, točno na 25-godišnjicu donošenja tog zakona.

Trump, međutim, može odlučiti i da ne bude tako. “Politico” navodi da o ovom pitanju odluku donosi isključivo i samo predsjednik SAD.