Published On: Sub, lis 26th, 2019

HOĆE LI ŠTOVATELJI EL- FATIHA DIGNUTI HAJKU NA NJU KAO ŠTO SU NA ŽELJANU? I Carla Del Ponte: Erdogana treba goniti zbog ratnih zločina

 

Protiv turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana trebalo bi pokrenuti istragu i optužiti ga za ratne zločine koje je njegova zemlja počinila tijekom ofenzive na Siriju, izjavila je bivša tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla Del Ponte u intervjuu objavljenom u subotu.

Bivša članica UN-ove istražne komisije o Siriji za švicarski list Schweiz am Wochenende je rekla da turska intervencija predstavlja kršenje međunarodnog prava te da je obnovila sukob u Siriji, prenosi Hina.

Ankara tvrdi da su cilj njezina napada, pokrenutog pošto su se američke trupe povukle sa sirijsko-turskoga pograničnog područja, bile isključivo kurdske snage koje Turci smatraju teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima koji djeluju na jugoistoku Turske.

Nevjerojatno je da Erdogan može upasti na sirijski teritorij kako bi ondje uništavao Kurde“, rekla je Del Ponte, bivša švicarska državna odvjetnica koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i u bivšoj Jugoslaviji.

“Protiv njega bi trebalo otvoriti istragu i trebalo bi ga optužiti za ratne zločine. Ne smije mu se dopustiti da se nekažnjeno izvuče iz ovoga“, rekla je za švicarski list.

Del Ponte je bila članica istražnog povjerenstva za Siriju od 2012. do 2017., kada je podnijela ostavku tvrdeći da ne postoji politička potpora Vijeća sigurnosti UN-a za taj proces.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare