Published On: Ned, kol 22nd, 2021

Hoće li SDA dopustiti SDA Tužiteljima da rade svoj posao? Džaferović mora odgovarati zbog negiranja kompletnih ratnih zločina Armije RBiH. Narod čeka…

Dok bošnjačka javnost priželjkuje uhićenje Milorada Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici, temeljem odredbi Kaznenog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koristi priliku da Armiju RBiH promovira kao časnu vojska koja nije činila zločine, već se borila protiv njih.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

– Ako je i bilo zločina, to su bili zločini pojedinaca, nikako zločini sustava, sustav se borio protiv njih, reći će Džaferović, za sarajevsku televiziju Hayat, aludirajući na bošnjački ratni entitet Republiku BiH. Sličnu izjavu u više navrata dao je Džaferovićev stranački šef Bakir Izetbegović.

I Izetbegović i Džaferović kao i većina bošnjačke javnosti vjeruju kako je Inzkova odluka, koja se kolokvijalno naziva “odlukom o zabrani negiranja genocida”, bošnjački narativ o “genocidnoj politici” koji provodi Milorad Dodik i “UZP politici” Dragana Čovića, te “časnoj borbi Armije RBiH” sada pretvorila u pravnu normu. Alat koji se može i treba koristiti u obračunu s tim politikama i ostvarenju cilja-pretvaranja BiH u građansku odnosno bošnjačku državu.

No, Inzkove nametnute odredbe ne odnose se samo na negiranje genocida, već i negiranje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Podsjetimo, u tim nametnutim odredbama, uz ostalo, stoji:

“Dopunom Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine će se svatko tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini,(…)kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ima li u Džaferovićevoj izjavi elemenata za njegovo procesuiranje? Hoće li Tužiteljstvo BiH formirati predmet protiv njega? Inzkove odredbe su pune pravnih rupa. Primjerice, ne može se tvrditi da je Džaferović, negiranjem da je Armija RBiH činila ratne zločine, negirao bilo koju od gore navedenih presuda. Druga važna stvar koja ga može abolirati je sudsko načelo Haškog, ali i domaćih sudova prema kojem nema kolektivne već samo individualne odgovornosti za počinjenje zločina, pa njegova izjava da su zločine činili pojedinci, a ne kolektiv (Armija RBiH), može opravdati primjenom tog načela.

Ali, što je onda s njegovom i izjavama drugih bošnjačkih prvaka da su vojske drugih dvaju naroda HVO i VRS činile “sustavne zločine, genocid, provodile udruženi zločinački poduhvat? Jesu li takve tvrdnje kažnjive prema nametnutim Inzkovim odredbama, ako nema kolektivne, već samo individualne odgovornosti za počinjene zločine?

Ako Tužiteljstvo BiH ne nađe elemente za podizanje optužnice i procesuiranje bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića, a pokrenulo je proces protiv srpskog Milorada Dodika, to će značiti kako Inzkov zakon nije uspio poslužiti svojih svrsi- prestanku negiranja svih vrsta zločina i veličanja ratnih zločinaca, što vrijeđa žrtve i onemogućava postizanje pomiranje i stvaranje pretpostavki za suživot u BiH.

Naprotiv, Inzkov zakon u tom slučaju pretvorit će se u svoju suprotnost- postat će političko sredstvo za zatvorsko kažnjavanje jednih i njihovu eliminaciju s političke scene, kako bi drugi lakše ostvarili svoje političke ciljeve.

“Imamo s jedne strane nastavak genocidne politike koju provodi Milorad Dodik, dok HDZ i Dragan Čović nastavljaju zločinačku UZP politiku Herceg Bosne, koja je presuđena u Haagu. SDA je jedina koja, nasuprot ovim retrogradnim snagama vodi progresivnu politiku na tekovinama Armija RBiH koja se časno borila i nije činila zločine, već se protiv zločina borila”.

Ovakve i slične izjave skoro svakodnevno čujemo u javnom prostoru BiH. Ako se njima ne krši Inzkov nametnuti zakon, a uskoro će se to moći testirati, onda će biti nedvojbeno da  taj zakon nije blagodat, već tempirana bomba  za BiH./HMS/

guest
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Nadimak vs balić
Nadimak vs balić
1 godina prije

Zar ovaj već nije u prdekani,samo kod nas u BiH što si gori to si bolje nagrađen.

Ana
Ana
Šta ti kažeš na ovo?  Nadimak vs balić
1 godina prije

Krenimo redom –

12. sijecnja 1993.

 • Luzani (Uskoplje) – Muslimanske snage su napale hrvatsko selo Lužani i učinili pokolj nad Hrvatima (ubijeno i masakrirano više civila). Cilj je bio ovladati prometnicom koja od Tomislavgrada vodi u Srednju Bosnu. Pripadnici HVO-a su uzvratili na napade. U tim borbama poginula su 64 pripadnika HVO-a, a 19 ih je ranjeno.

19. sijecnja 1993.

 • Gusti Grab (Busovaca) – pripadnici ARBiH masakrirali 5 staraca u dobi između 70-80 godina.

26. sjecnja 1993.

 • Dusina (Lasvanska dolina), otet je zapovjednik HVO-a, a 4 od 5 njegovih pratilaca je ubijeno. Nekoliko sela (Višnjica, Lašva, Dusina…) je etnički očišćeno, prognano je više od 3.000, a dio civila je korišten kao živi vojni štit.

23. ozujka 1993.

 • Orliste (Konjic) – ubijena 4 civila dobi između 70-80 godina.

5. travnja 1993.

 • Susanj (Zenica) – ubijeno 17 civila, mahom starijih osoba koji su ostali u selu i dočekali ARBiH nakon povlačenja HVO-a.

16. travnja 1993.

 • Trusina (Konjic) – između 8 i 9 sati ujutro, u napadu na selo Trusina u sat vremena ubijeno je 16 civila i 6 zarobljenih vojnika HVO-a. Pripadnici ARBiH su išli od kuće do kuće i ubijali civile koje bi tamo zatekli, a od dijela civila su napravili tzv. živi štit te krenuli na brdo Križ gdje su uz prijetnje da će civile ubiti, natjerali pripadnike HVO-a (seljaci koji su branili selo) na predaju te ih strijeljali.

17./18. travnja 1993.

 • Bilivode (Zenica) – ubijeno 4 civila. Ubijali ih pripadnici ARBiH i naoružani muslimanski civili. Tijela su spaljena.

18. travnja 1993.

 • Grm (Zenica) – ubijeno 6 civila. Tri starca su živa zapaljena.

24. travnja 1993.

 • Miletici (Travnik) – ubijeno i izmasakrirano 5 civila.

8. lipna 1993.

 • Cukle (Travnik) – ubijeno 9 civila i 12 zarobljenih pripadnika HVO.

8. lipnja 1993.

 • Krpeljici (Travnik) – ubijeno 7 civila. UNPROFOR je tijela našao u selu, prebacio ih u Gucu Goru i sahranio u crkvenom dvorištu.

8. lipnja 1993.

 • Maljine (Travnik) – na lokalitetu Bikošima strijeljano 30 zarobljenih ranjenika HVO i civila. Pri iskapanju tijela uočeno je da su u masovnoj grobnici rađeni naknadni zahvati kojima je bio cilj prikriti tragove zločina.

10. lipnja 1993.

 • Vitez – od granate ispaljene s položaja ARBiH na dječje igralište u Vitezu, poginulo je 8 djece dobi od 9 do 15 godina.

13. lipnja 1993.

 • Kraljeva Sutjeska (Kakanj) – ubijena 4 civila i spaljene kuće.

13. lipnja 1993.

 • Drenovnik (Kakanj) – ubijeno 17 civila žene, djeca i starci.

13. lipnja 1993.

 • Slapnica (Kakanj) – ubijeno 9 civila.

16. lipnja 1993.

 • Busovacke Staje (Busovaca) – ubijene 22 osobe iz humanitarnog konvoja (14 civila i 8 pripadnika HVO, pratilaca konvoja kroz područje Busovacke planine).

18. lipnja 1993.

 • Ljubunci, zaselak Jurići – 3 osobe.

17. – 28. srpnja 1993.

 • Vrbanja – počinili vojnici ARBiH i mudžahedini.

28. srpnja 1993.

 • Doljani (Jablanica) – pri upadu pripadnika ARBiH u selo, u jeku žetvenih radova pokupljeno i ubijeno 37 osoba – 8 civila i 29 vojnih obveznika, od kojih je najveći broj u trenutku upada u selo bio zatečen nenaoružan na žetvenim radovima. Oko 180 civila, mahom zena i djece korišteno je pri izvlačenju kao živi zid, da bi potom bili odvedeni i internirani u logoru u Jablanici.

Srpanj / kolovoz 1993.

 • Etnicko ciscenje Hrvata u Bugojnu – u obredima inicijacije, u svojevrsnom dance macabre (Triumfalno vitlanje sjekirom nakon upravo izvršena dekapitacije žrtava), uz mentorstvo arapskih dobrovoljaca, pripadnici ARBiH masakrirali su i ubili tzv. bugojansku skupinu koju je činio 21 zatočeni pripadnik HVO, bez obzira što su svi prethodno kao ratni zarobljenici evidentirani od strane Medjunarodnog crvenog kriza. Primjer pravog etničkog čišćenja je općina Bugojno. Tu je prema popisu iz 1991. živjelo 15993 Hrvata (34,2%) a nakon ratnih sukoba ostalo je 1374. Ukupno je ubijeno 119 Hrvata, a ostali su pobjegli. Na stadionu NK Iskre je bilo 292 zatočenika, gdje su bili mučeni, a o 21 logorašu se ništa ne zna. Opljačkano je preko 3000 hrvatskih kuća, minirano ih je 1480 a 1070 oštećeno. U gradu su uništena sva katolička groblja.

16. kolovoza 1993.

 • Kiseljak (Zepce) – prilikom upada u selo ubijeno 15 civila, među kojima je bilo i djece. Nedugo potom, nakon što su bili opkoljeni od strane HVO, pripadnici ARBiH su zarobili 23 civila koja su koristili kao živi štit pri izvlačenju iz obruča HVO. 23 zarobljena civila, među kojima ponajviše žena i djece, bili su kasnije predmetom razmjene zarobljenika izmedju 303. slavne brdske brigade ARBiH i lokalnog HVO.

5. rujna 1993.

 • Zabilje (Vitez) – ubijeno 13 zarobljenih osoba (4 civila i vojnika HVO).

9. rujna 1993.

 • Grabovica (Mostar) – u dubini teritorija kojeg je kontrolirala ARBiH ubijena su 32 civila, uglavnom starci, žene i djeca koji su ostali u selu i nakon što su pripadnici ARBiH zauzeli selo. Šire područje sela Grabovica se nalazilo pod kontrolom pripadnika Armije RBiH od 10. svibnja 1993. i u vrijeme počinjenog masakra bilo je udaljeno od svih linija dodira ili sukoba više od 35 km.

10. rujna 1993.

 • Vrbica kod Zavidovića – pripadnici Armije RBiH ubili šest hrvatskih civila.

14 rujna 1993.

 • Uzdol (Prozor) – prilikom upada u selo ubijena 41 osoba (29 civila i 12 pripadnika HVO).

16. rujna 1993.

 • Hudutsko (Prozor) – pripadnici Armije RBiH provalili u selo i zarobili 25 vojnika HVO-a, trojicu strpali su u logor Muzej u Jablanici, a ostale zarobljenike (22) strijeljali.

18. listopqda 1993.

 • Kopijari (Kopljari) – pripadnici Armije RBiH ubili šestoro hrvatskih civila i nepoznati broj zarobljenih pripadnika HVO-a.

30. listopada 1993.

 • Vares – prilikom osvajanja Vareša u samom je gradu ubijeno 17 civila koji se nisu htjeli povući s pripadnicima HVO-a, vjerujući da im se ne može dogoditi ništa ukoliko dođe ARBiH. Istodobno u selu Borovica zapaljeno do temelja 320 obiteljskih kuća. Općina u kojoj su Hrvati bili većina etnički je gotovo potpunoma očišćena od Hrvata.

13. studenoga 1993.

 • Fojnica – Predsjednik predsjedništva BiH, Alija Izetbegovic je nakon Bugojna posjetio pripadnike Armije RBiH stacionirane u Fojnici. Tog dana su u Fojnici, u prostorijama franjevackog samostana Duha Svetog hicima iz vatrenog oružja pripadnici zloglasne Frkine jedinice iz sastava ARBiH (316. brigada) ubili: fra Nikica Milicevic – zupnik i gvardijan samostana te njegov zamjenik i samostanski vikar fra Leon Mato Migic. Samostan se nalazi na prostoru kojeg kontrolira Armija RBiH. Ovo ubojstvo izvršili su pripadnici 302. motorizirane brigade Armije RBiH iz Visokog, Miralem Čengić, Nedim Zerdo, Samin Mušinbegović i Vahid Begić.

Za ovo su kazneno djelo procesuirali Miralema Čengića i osudili ga na 11, odnosno na 15 godina zatvora, te sudionike Nedima Zerdu, Samina Mušinbegovića i Vahida Begića na po šest mjeseci zatvora. Detaljnim uvidom u ovaj kazneni predmet jasno je, međutim, da gore spomenuti sudovi nisu utvrdili pravu istinu. Nisu utvrdili niti prave razloge, motive i pobude zbog kojih je ubojica na tako svirep, surov i nedoličan način u prostorijama našega samostana strijeljao gvardijana fra Nikicu Miličevića i vikara fra Leona Migića, koji su tada obnašali službu Uprave Samostana u Fojnici. Jasno je također da je u procesuiranju vojni tužitelj ubojicu i ratnog zločinca Miralema Čengića stavio u najbolji mogući kazneno-pravni položaj i tako vješto izbjegao jedino moguću pravnu kvalifikaciju za ovaj zločinački čin, a to je: kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Niti jednom riječju tužitelj ne donosi mogućnost da je netko ovaj ratni zločin planirao i naredio. Nadalje, u presudi ne stoji napisana niti jedna riječ koja bi upućivala na mogućnost da se ovo dvostruko ubojstvo dovede u kontekst zločina vojnika protiv civila, zločina iz mržnje prema drugom narodu – dakle: organiziranog ratnog zločina. Nije jasno zašto su ubojica Miralem Čengić i ostali privedeni tek četiri mjeseca nakon počinjenja teškog zločina? Zašto se toliko čekalo? Zašto je tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović, samo nekoliko mjeseci nakon presude, ubojici dao čak tri pomilovanja, i nakon četvrtog pomilovanja od strane ondašnjeg predsjednika FBiH Ejupa Ganića, ubojica je već bio na slobodi. Sve ovo upućuje na opravdanu sumnju da je procesuiranje ubojice i ostalih sudionika bila samo dobro izrežirana predstava kako bi se zapravo javnosti skrenula pozornost s prave istine i kako bi se prikrili pravi zločinci, tj. oni koji su ovaj zločin planirali i naredili. Svjedok toga zločina prof. dr. fra Vitomir Slugić izjavio je da se okrutno ubojstvo, koje je bilo smišljeno, svelo na sudu na ubojstvo u krčmi. Dakle, ne radi se o običnom ubojstvu, nego o strijeljanju, a ta riječ uključuje prethodno planiranje i naredbu. Ovo je klasični organizirani ratni zločin.

22. prosinca 1993

 • Krizancevo selo (Vitez) – prilikom upada u selo ubijene 74 osobe (vojnici i civili). Za dio vojnika se pouzdano znade da su bili živi zarobljeni.

9. sijecnja 1994.

 • Buhine Kuce (Vitez) – prilikom upada Armije RBiH u selo ubijeno 26 osoba – civila i pripadnika HVO.
vitina
vitina
1 godina prije

Šutalo je izvrsno zaključio da su svi bošnjački političari(ne samo SDA) Inzkov zakon shvatili kao alat za ostvarivanje svojih nacionalno unitarističkih ciljeva. I upravo su oni od (ni prvi a vjerovatno ni zadnji put) od njega napravili šprdnju, prije nego je uopće zaživio. Ljigavac Inzko im je podvalio “mućak”.

Last edited 1 godina prije by vitina
djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Me spominji da im je podvaljeno, i ovako stalno mnjauču i glume žrtvu

Nadimak vs balić
Nadimak vs balić
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Sut pasce balijsko

NadimakK
NadimakK
Šta ti kažeš na ovo?  Nadimak vs balić
1 godina prije

Ne možeš se Vitini uvaliti ,zna on raspoznati Balije po stilu ćafire.

Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  NadimakK
1 godina prije

Ne obazirati se na komentare Bosnjackih trolova. On pise ovakve izraze “balije” i slicno, a onda to slika i stavi na klix-u “evo kako Hrvati komentarisu i vredjaju”. Svako ko je ovde iole citao komentare zna da je Vitina korektan komentator.

Komsicoglu
Komsicoglu
1 godina prije

Vi zaista zivite u nekoj paralelnoj stvarnosti.
Nije bilo nikakvih zlocina Armije RBiH,vec neodgovornih pojedinaca.
Sistematski,planski,smisljeni i dobro organizirani zlocini odvijali su se samo pod kontrolom paravojnih formacija tzv vojske rs i tzv hvo-a. Za te zlocine njihova politicka i vojna rukovodstva i danas cuce po zatvorima.
Pokusaji relativizacije i izjednacavanja nece uspjeti,trud vam je uzaludan.

EroRamazoti
EroRamazoti
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Neodgovorno ti prcim mater

Nadimak vs balić
Nadimak vs balić
Šta ti kažeš na ovo?  EroRamazoti
1 godina prije

Svi kurvu karikamo al nimfa nezasićenih apetita..joj to se traži,, dobro nam došli i bujrum što bi ono talibančići kazali.

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Ne razumijem šta hoćeš reći, da vi ne znate misliti i organizirati, da ste hodali ko alaša?

Polar
Polar
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Hajde napisi to sto tvrdis imenom i prezimenom i ostavi preslik lične karte tu. Pa ću ti vjerovati da govoriš istinu iz srca. Kukavico. Koja to nikad neces uraditi.

Last edited 1 godina prije by Polar
Hazreti Ajša
Hazreti Ajša
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Kad je Dodik guzio odžu, odža je izmolio Očenaš i vjerovanje pa se prekrstio sa tri prsta, onako po srpski. Ja sam ga bičevao za to vrijeme. Svidjelo mu se. Kae mu Dodik”:Jes vidio Džafe?” Kae odža:”Pusti ba jebo mu Alah majku i njemu i Kur’anu i velikom muslimanu”

Komsicoglu
Komsicoglu
1 godina prije

Zamjetno je da se pojedini pripadnici hrvatske nacionalne manjine u BiH pale na moje komentare.
To je pohvalno,znaci da ih boli istina. Prvi korak ka katarzi.
Zivio gospodin Zeljko Komsic!
Zivjela islamska deklaracija!
Allahu ekber!
Ah merakaa…😁😁

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Ma baš naprotiv, ti si klasičan predstavnik svog naroda i njegove politike, osobno mi je drago kad god ti napišeš komentar

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  djuro
1 godina prije

Upravo tako! Kad neko u komentaru napiše ovo;
Živio gospodin Željko Komšić!
Živjela islamska deklaracija!
Allahu ekber!
Svako, pa i najnaivnijem Hrvatu je jasno sa kakvim zlom mi imamo posla.

Dibu Danbu
Dibu Danbu
1 godina prije

Znaši, ja i Šefik smo u pravu?

Ceto
Ceto
1 godina prije

Koja govna islamisticka,mamu vam derem.

CiX
CiX
1 godina prije

Hvala majci koja rodi ovakvog Rvatinu Komsica naseg nosioca Zlatnog Ljiljana.Blago se Hrvatima sto imaju ovakvog covjeka kao svog lidera.