Published On: Čet, velj 13th, 2014

Hoće li ‘plenumi’ uobličiti volju građana BiH?

Sedmi dan traju prosvjedi u Bosni i Hercegovini. Više nema nasilja, prosvjednici mirno traže ostavke članova federalne vlade predvođene premijerom Nerminom Nikšićem. Revolucija je postala prosvjed.

Sarajlije u povorci s transparentima, a državne zgrade čuva specijalna policija. No neki se ne slažu s time. Sa strane potpiruju vatru. Zahtjevi su isti, nimalo dvosmisleni i ostavljaju malo prostora za dogovor – odlazak svih s vlasti.

Neformalna skupina “Plenum građana i građanki Sarajeva” sazvala je za srijedu prvi sastanak na kojemu bi stanovnici glavnoga grada Bosne i Hercegovine trebali pokušati usuglasiti mjere koje bi valjalo poduzeti nakon ostavke vlade Sarajevske županije, koja je podnesena pod pritiskom prosvjednika.

Članovi te skupine, koja se prvi put predstavila javnosti u ponedjeljak, u utorak su okupljenim prosvjednicima u Sarajevu dijelili letke na kojima su pozivali na sastanak. Ondje je stajalo da iza te skupine ne stoje stranke ni organizacije te da njezin temeljni zahtjev ostaje smjena vlade Federacije BiH.

Za sada je ta skupina, uz ostavku federalne vlade, zatražila da se ne poduzimaju mjere kojima bi se ograničili mirni prosvjedi, kao i da se nova vlada Sarajevske županije sastavi isključivo na temelju odluka “Plenuma” ustrojenog po uzoru na onaj koji već funkcionira u Tuzli.

“Plenum građana” tijekom dana je uspostavljen i u Zenici, s ciljem da se nova vlada Zeničko-dobojske županije ustroji do 1. ožujka te da je čine nestranačke osobe.

Bljesak.info