Published On: Uto, tra 4th, 2017

HOĆE LI OTPUŠTATI RADNIKE? Alvarez: Situacija u Agrokoru je vrlo teška i ozbiljna, nema nikakve garancije da ćemo uspjeti

Antonio Alvarez stigao je u Zagreb i održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o planovima za Agrokor. Poručio je da je situacija vrlo teška i ozbiljna, prenosi Vecernji.hr.

.

– Dobro veče, ja sam Antonio Alvarez i predstavit ću vam svoj tim – rekao je Alvarez na početku izlaganja.

 

– Situacija je vrlo teška i ozbiljna, nema nikakvog jamstva da ćemo uspjeti – rekao je Alvarez.

 

Rekao je kako je vrijeme od ključne važnosti te da je ovo “jedna od najizazovnijih situacija” s kojima se suočio.

 

Poručio je i kako mu je cilj ujediniti dioničare, zaposlenike, kreditore i dobavljače te da je vrijeme ključan faktor.

 

Prerano je reći hoćemo li morati otpustiti radnike, rekao je Alvarez i objasnio da na prošla dva slučaja nisu posezali za tim mjerama.

 

Imamo puno posla, tek smo počeli, nećemo imati puno vremena da prezentiramo sve naše ideje i ono što ćemo napraviti, ali ćemo svakako pokušati dati vam neki uvid. Nastaviti ćemo komunicirati sa svim zainteresiranim stranama… davat ćemo izjave i govorit ćemo o, nadam se, tome što će biti napredak”, rekao je Alvarez. Napomenuo je da ne radi za nikoga osim za tvrtku i sve njezine dionike.

 

U Alvarezovom timu nalazi se i Marija Simovic, porijeklom iz Hrvatske, koja se sama predstavila i to na hrvatskom jeziku.

 

– Imali smo sreće, ona je iz Hrvatske – rekao je Alvarez.

 

Alvarez još nije službeno preuzeo funkciju, jer se svi vjerovnici, ulagači u Agrokorov dug, među kojima je najviše banaka, dogovaraju o zadnjim detaljima aktiviranja standstill aranžmana

 

Da će Antonio Alvarez III doći na mjesto čelnika za restrukturiranje u Agrokoru neslužbeno je najavljeno u hrvatskim medijima u nedjelju navečer, uz napomenu da je ruski Sberbank prije nekog vremena angažirao konuzultantsku kuću Alvarez&Marsal za pronalazak izlazne strategije u Agrokoru.

 

Temeljni biznis konuzultantske kuće Alvarez&Marsal je povećanje efikasnosti posrnulih poduzeća, bilo kroz restrukturiranje, smišljanje novih poslovnih modela ili povezivanje s privatnim financijerima, a Antonio Alvarez III ima 25 godina iskustva u tom poslu.

 

U nedjelju navečer potpisan je standstill ugovor između banaka članica koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika (Erste&Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d, Sberbank d.d., VTB Bank (Austria) AG, Zagrebačka banka d.d.) i Agrokora, a službeno je stupio na snagu potpisom svih uključenih strana, izvijestili su iz Erste banke.

 

Cilj standstill ugovora je olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti i podmirivanja dospjelih obveza prema dobavljačima, osigurati nastavak kontinuiteta operativnog poslovanja i zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za njegovo održivo restrukturiranje.

 

Iz Erste banke tada su napomenuli da će se upravljački tim kompanije osnažiti uvođenjem funkcije ‘chief restructuring officera’, ključne osobe za provedbu programa stabilizacije, a tijekom procesa restrukturiranja funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim iskusnim stručnjacima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare