Published On: Sub, velj 4th, 2023

HOĆE LI LJUBUŠKI PRVI PUT DOBITI SVOG ČOVJEKA Evo tko su još kandidati za premijera ŽZH

Jučer je odgođena sjednica Gradskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg u svrhu utvrđivanja prijedloga kandidata za mandatara za sastavljanje nove vlade u ŽZH, doznaje Hrvatski Medijski Servis.

Praksa vladajućeg HDZ-a BiH je takva da premijer ŽZH dolazi iz Širokog Brijega već zadnjih nekoliko mandata, a ovoga puta situacija je posebno napeta jer se nakon tri uzastopna mandata bira nasljednik Zdenka Ćosića, koji je izabran za izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Situacija je napeta iz više razloga. Prvi razlog je taj što je širokobriješki HDZ trenutno u krizi, jer zadnjih par godina nije uspio profilirati novog kvalitetnog političara osim Ćosića.

Dok HDZ Široki Brijeg nestpljivo potražuje novo ime, u posljednje vrijeme politička scena između grada Ljubuškog i susjednih općina izaziva puno napetosti.

Ljubuški HDZ  postiže značajne uspjehe pod vodstvom Vedrana Markotića i ministra financija ŽZH Tonija Kraljevića, koji su u kombinaciji sa svojim funkcijama donijeli dosta popularne mjere na županijskoj i gradskoj razini kao što su pomoć porodiljama i mladim obiteljima prilikom kupnje prve nekretnine.

Ljubuški HDZ BiH je vrlo dobro iskoristio unuturstranačka previranja u Širokom Brijegu, dobro se organizirao i uzeo više mandata na zadnjim općim izborima. Posušje i Grude su svejedno stalno bili majorizirani od strane dva veća grada. Međutim, postojali su neki dogovori unutar HDZ-a, a to je kome ide koje ministarstvo.

U skupštinu ŽZH je uspjelo ukupno ući 12 zastupnika s teritorija grada Ljubuškog na općim izborima 2022. godine, dok je s teritorija grada Širokog Brijega njih 7, čime je ljubuški HDZ postao legitimni pretendent da ponudi svog kandidata za premijera ŽZH.

Kako saznajemo, u županijskom HDZ-u, Ljubušaci žele uz mjesto premijera također i neka ministarstva. Hoće li se županijski odbor HDZ-a ŽZH voditi provincijski ili će birati najbolje među sobom, ostaje za vidjeti, ali ako pogledamo dosadašnje kadroviranje za federalne parlamente  oni su bili blago rečeno katastrofa. Sjetimo se samo sedam godina šutnje najvećeg kladioničara i  navijača reprezentacije BiH među političarima iz  ŽZH-a.

Svakako bi bilo dobro da se ne ovisi o teritorijalnoj zastupljenosti u biranju kandidata za premijera i ministarstva, već da se biraju najsposobniji članovi unutar HDZ-a BiH.  Trenutno, kakva je situacija u širokobriješkom HDZ-u moguća su i odstupanja od dosadašnje prakse.  HDZ BIH je znao u prošlosti donositi odluke i mimo naučenih obrazaca ponašanja. Imamo primjere iz HBŽ-a i HNŽ-a.

U HBŽ-u je bilo uobičajeno da kandidat za premijera županije dolazi iz Livna, dok tomislavgrađanin Ivan Vukadin nije preuzeo vlast. Kasnije se Vukadin pokazao kao vrlo kvalitetan premijer dok je bio u HDZ-u BiH.

Predsjednik županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije od 2019. godine je prvi put netko tko nije iz Mostara, stočanin Stjepan Bošković,  koji je po kazivanju članova HDZ-a BiH napokon uspostavio red u županijskom odboru stranke.

HDZ BiH nam u ova dva primjera potvrđuje da zna biti uključiv, jer je nekada bolje odstupiti od tih starih kadrovskih podjela.

Bild.ba je jučer objavio da su se dva imena iskristalizirala kao potencijalni kandidati za Ćosićeva nasljednika ispred HDZ Široki Brijeg.

Prvi kandidat je Predrag Čović, ravnatelj tvrtke “Vodoskok”  (brigadir HVO-a) koji je prijedlog još uvijek aktualnog predsjednika Vlade ŽZH i dopredsjednika HDZ-a BiH Zdenka Ćosića.

Drugi kandidat je Ivo Pavković, zaposlenik širokobriješke gradske uprave kojega podržava gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević koji je i predsjednik širokobriješkog Gradskog odbora HDZ-a BiH.

Hrvatski Medijski Servis također doznaje da je razlog otkazivanja najavljene sjednice GO HDZ BiH Široki Brijeg taj što skupina okupljena oko gradonačelnika Kraljevića nije uspjela osigurati većinu za svog kandidata Pavkovića pa na takav način probaju prolongirati ili spriječiti izbor novoga mandatara Čovića kojega podržava još uvijek aktualni predsjednik županijske vlade Ćosić.

Međutim, javnosti su ti kandidati dosta nepoznati, ali je dobro što jedni dolaze iz realnog sektora, a ne javnog, čime se nudi potencijalna okretna i poduzetna klima u novoj Vladi ŽZH.

Znati ćemo uskoro hoće li isplivati još kandidata u županijskom odboru HDZ-a BiH. Sigurno bi i Grude i Posušje trebali  ponuditi nekog od kandidata za premijera. Kao grudski kandidat za premijera ŽZH istaknuo se Tomislav Pejić, koji se u prošlom mandatu kao ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi vrlo dobro snašao u pandemiji koronavirusa.

Posuški HDZ BiH, što se tiče kandidata za premijera ŽZH, kadrovski  stoji vrlo loše. Ivica Pavković predsjednik OO HDZ-a Posušje, politički veteran i ponovno izabrani federalni zastupnik pozabavio se zadnjih godina kadroviranjem svojih ljudi u općinska javna poduzeća, dok ga u federalnom parlamentu skoro pa nismo čuli.

Posušje je imalo premijera u osobi platformaša Zvonke Jurišića 2006. godine koji je u svom mandatu Županiju Zapadnohercegovačku doveo pred sam bankrot i nije se najbolje proslavio.

Od ostalih posuških imena, nameće se ime bivšeg načelnika općine Posušje Branka Bage, koji se politički povukao nakon prestanka obnašanja funkcije načelnika općine , a koju je vješto vodio u dva mandata.

Nakon što se razriješi navedena situacija u Širokom Brijegu, o prijedlogu širokobriješkog HDZ-a BiH treba se očitovati i Županijski odbor HDZ BiH ŽZH, a konačno imenovanje potvrđuje Skupština ŽZH.

 

poskok.info

 

 

 

 

 

 

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Zar nemamo ništa bolje od ovih imena ?

SafetPsychoSaralija
SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

sto poskoce ne pises o grafitima u capljini?

SafetPsychoSaralija
SafetPsychoSaralija
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

Da niste autori?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

Što će poskok pisati o tome ,nije ih on pisao .Izgleda da si ti dok si toliko navalio da se o tome piše
Ta ne bi vam bilo prvi put .Već ste pisali ,ako si izgubio pamćenje podsjetiću te onaj što je išarao svoj auto ,a slagao da su Hrvati to uradili .

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

A što da piše? Možda da ponovi članak o Pokviću iz Krupe-Uskoplje!? Samo koji? Onaj njegove sestre prvih dana ili one nakon policijske istrage? Neka, sačekajmo malo. Možda se opet utvrdi djelo nekog Pokvića.

Đole
Đole
1 mjesec prije

“HDZ BIH je znao u prošlosti donositi odluke i mimo naučenih obrazaca ponašanja. Imamo primjere iz HBŽ-a i HNŽ-a.”

Koja demagogija Ivan Vukadin izbacen iz HDZ-a jer je formirao vlast!

Markov
Markov
1 mjesec prije

Ljubusaci trebaju imati premijera jer imaju najbolje rezultate

HVO-bojovnik bez noge
HVO-bojovnik bez noge
1 mjesec prije

Imenujmo Fadila Novalića! To bi bio najbolji premijer, izgradio nam je autocestu i vijadukt kroz kamenjar u kojem nije bilo ništa osim zmija i nas transregionalnih Međuhrvata sa dvije putovnice.

I to još sve sa bošnjačkim novcem.

Last edited 1 mjesec prije by HVO-bojovnik bez noge
Normalnsu
Normalnsu
Šta ti kažeš na ovo?  HVO-bojovnik bez noge
1 mjesec prije

Ne prdi i ne lazi pogledajte uplate iz Hrvacki kantona u proračun pa onda pricaj

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  HVO-bojovnik bez noge
1 mjesec prije

Čuj fadila ,taj ne zna ni kako se zove .Dovoljno da ga pogledaš i sve ti je jasno .Uništio nas bošnjake totalno Ko će nego svoj svoga ,a ti bi ga ko nešto za premijera .Lako je vama vi ste puno razvijeniji i napredniji od nas .Mi nikakvi skačili se irana i hurmi za ništa bolje i ne znamo .Sreća naša pa nam oni iz Hercegovine napune proračun u Bosni ,inače bi ti mi pokrepali od gladi .
Zato ti mi njima ne dozvoljavamo treći entitet .Dosta je što smo srbima dali RS .Ko će nas hraniti ako se i hrvati odcjepe .Tupasti kakvi i jesmo nestali bi skroz .I ovako smo iselili u inostranstvo .A čuj ne bi ni to mogli da nam Hrvatska nije dala svoje putovnice .Ove bosanske nam jedino služe da mlatimo muhe ,nikakve druge koristi od njih .
I ti ko nešto nama bošnjacima spominješ bošnjački novac .Nemoj da te neko čuje ,reko bi jesi li ti lud .

AnonimacMujica
AnonimacMujica
Šta ti kažeš na ovo?  HVO-bojovnik bez noge
1 mjesec prije

Imaš i pelješki most, koji je svesrdno donirao jedan patrijota Željko !
Stare porušene mostove ćemo zaboraviti, živjeli novi mostovi !