Published On: Pon, velj 3rd, 2014

Hoće li Katalonija raspisati referendum o nezavisnosti?

Španjolska ne može blokirati neobvezujuće glasovanje o neovisnosti Katalonije koje bi moglo biti osnova za pregovore o budućnosti regije, rekao je danas predsjednik Katalonije Artur Mas.

“Ukoliko pozovem na konzultacije, ne radi proglašenja neovisnosti, niti za otcepljenje od Španjolske, već da bi znao mišljenje građana, antidemokratski odgovor Španjolske izgledao bi vrlo loše u očima cijelog svijeta”, rekao je Mas katalonskom listu “Vangardija”.

Španjolski premijer Mariano Rajoy najavio je da će otići u Ustavni tribunal kako bi blokirao svaki pokušaj Katalonije da održi referendum, tvrdeći da je suverenitet pitanje o kojem odlučuje cijela Španjolska. Međutim, Mas ističe da ima još mogućih pristupa.

“To je nešto što ja zovem rješenje koje će tolerirati centralna Vlada. Morate nas puste da održimo konzultacije, da se ne miješaju i nakon toga možemo pregovarati s Madridom”, naglasio je Mas.

U protekle tri godine pokret za neovisnost u Kataloniji je dobio na zamahu i oko polovice stanovnika tog regiona želi odcijepiti od Španjolske, a većina smatra da oni trebaju imati pravo na odluku.

Katalonija, koja ima vlastiti jezik, ima značajna autonomna ovlasti, ali ekonomski problemi, mjere štednje i nepošteno visoki porezi i koncentracija moći u Madridu doprinijeli su rastu težnji za otcepljenje.