Published On: Uto, lis 1st, 2013

Hoće li Hrvati ponovno izboriti paritet u Središnjoj Bosni ili ostati preglasani?

Načelni dogovor izaslanstava HDZ-a BiH i SDA, osim dijela koji se odnosi na provedbu presude “Sejdić – Finci”, s posebnim naglaskom tretira dvije važne županije u Federaciji – Hercegovačko-neretvansku te Srednjobosansku, pri čemu će potonja, čini se, ponovno biti veliki test i izazov za hrvatsku politiku.

Naime, u trenutačnoj konstelaciji odnosa u Vladi Srednjobosanske županije vlada stanovita prednost Bošnjaka nad Hrvatima jer od devet pozicija četiri pripadaju Bošnjacima, jedna Srbima te četiri Hrvatima, iako Hrvati kao nadzorni mehanizam ipak imaju poziciju predsjednika Skupštine, no o nekom stvarnom paritetu nema niti govora, piše Dnevni list.

Paritet na kojem se ova županija nekad temeljila davno je ispario još u vrijeme amandmana Wolfganga Petritscha, prije čega je raspored pozicija Hrvata i Bošnjaka bio 6 naprema 6, pri čemu je svaki ministar imao i zamjenike iz drugog naroda. No, vremena su se promijenila, a hrvatska pozicija u županiji koja se s pravom zove kralježnicom Federacije umnogome pogoršala.

Međutim, prilika koja se otvorila nakon početka pregovora SDA i HDZ-a BiH, smatraju sugovornici Dnevnog lista iz hrvatskih stranaka s područja SBŽ-a, ne bi se smjela prokockati.

Ipak, upozoravaju kako se zbog činjenice da se ova županija razmatra u istom paketu kao i Hercegovačko-neretvanska ne bi smjelo dogoditi da se središnja Bosna na neki način proda nauštrb zajamčene hrvatske nadmoći u HNŽ-u.

Tijekom dosadašnjih pregovora Dragana Čovića i Sulejmana Tihića prvo se spominjao dogovor da u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Hrvati dobiju pet mjesta, a Bošnjaci četiri, dok bi u središnjoj Bosni Bošnjaci dobili pet, a Hrvati četiri mjesta.

No, onda se plasirala teza kako bi obje vlade brojale devet do deset članova i bile bi birane dvotrećinskom većinom skupština na prijedlog natpolovične većine klubova naroda.

”Mnogo je nepoznatih činjenica o kojima se trenutačno ne izlazi u javnost te stoga s pravom pozivamo naše lidere da kroz nastavak dogovora uspiju isposlovati da Srednjobosanska županija u pravom smislu riječi bude paritetna kao i HNŽ”, naglasio je sugovornik Dnevnog lista.

Pritom je izrazio očekivanje koje dijeli i većina Hrvata s područja ove županije kako se ovaj put mora postići stvarni paritet, tim više što se sada pojavila prilika na koju se dugo čekalo – odnosi sa SDA su u fazi uspona, prekrajanje ustavnih rješenja je uzelo maha, a spremnost na kompromis na bošnjačkoj strani izraženiji je nego ranije.

”Još uvijek ne postoji jasno definiran dogovor, no ako bi se išlo na varijantu u kojoj bi Hrvatima u svakom slučaju bila zajamčena ministarstva, pa čak i paritet u ukupnom broju ministarstava, to bi bio velik pomak”, poručio je sugovornik Dnevnog lista, objasnivši kako je sada sve na stranačkim vrhovima pred kojima očito stoji jedan veliki test političke sposobnosti.

bljesak.info