Published On: Ned, svi 29th, 2022

HOĆE LI HRVATI IĆI PO PLIN U BIH? Srbi su s Putinom dogovorili izuzetno povoljnu cijenu plina. Očekuje li isto BIH?


Rusija će nastaviti isporučivati plin Srbiji, rekao je Aleksandru Vučiću u telefonskom razgovoru ruski predsjednik Vladimir Putin. Kremlj je priopćio da su Putin i Vučić razgovarali o situaciji u Ukrajini i Kosovu te da će dvije zemlje uspostaviti bliže partnerstvo, prenosi Reuters.

Vučić je rekao da je s Putinom dogovorio trogodišnji ugovor o opskrbi plinom, a daljnje detalje treba uskladiti s Gazpromom. U telefonskom razgovoru također je govorio o proširenju mreže skladišta plina u Srbiji.

Vučić: Dogovorili smo vrlo povoljnu cijenu

Vučić je nakon obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu, novinarima rekao da najvažnija tema današnjeg razgovora s Putinom bila plinski ugovor koji, nakon 10 godina, istječe 31. svibnja.

“I ono što mogu da vam kažem je da smo dogovorili glavne elemente koji su vrlo povoljni za Srbiju. Dogovorili smo se da ćemo potpisati ugovor na tri godine, to je prvi element ugovora, i mislim da izuzetno odgovara srpskoj strani. Drugi važan element je da će formula koju koristimo ostati ista (naftna formula), tako da će cijena biti vrlo povoljna za našu zemlju“, rekao je Vučić, prenosi N1 Srbija.

Dodao je da je odmah nakon razgovora s Putinom uputio pismo direktoru Gasproma Alekseju Mileru da “sutra, prekosutra razgovaramo o količinama”.

“Po pitanju plina ćemo imati sigurnu zimu”

Vučić je rekao da će cijena plina za Srbiju, po dogovorenoj formuli, ovisiti o cijeni nafte, i da će, čak i kada nafta bude najskuplja, cijena plina koju će Srbija plaćati iznositi od 310 do 408 dolara za tisuću kubnih metara plina.

To se, međutim, odnosi na dogovorenih 2.2 milijarde kubnih metara plina, ali Srbiji će, zbog sve veće industrijalizacije, biti potrebno dodatnih 800 milijuna kubnih metara, rekao je Vučić. Cijena za tu dodatnu količinu će biti tema razgovora s Gaspromom.

“Ako smijem to da kažem i ako sve ovo realiziramo iz dogovora s Putinom, mi ćemo po pitanju opskrbe plinom imati sigurnu zimu”, rekao je Vučić i dodao da je cijena plina koju je dogovorio s ruskim predsjednikom u ovom trenutku tri puta manja – a zimi će, kako je rekao, biti čak deset puta manja nego što plaćaju ostale europske zemlje./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Neka gurnu u guzicu sebi…i ovi id.ioti srpski zaboravljaju da svi plinovodi vode preko eu u srbiju…klempe ..malo mozak ukljucit…

B®️UsL€€🐲🐉
B®️UsL€€🐲🐉
1 mjesec prije

ne živi čovjek samo od gasa ili 😁

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Sarajevo će sledeću zimu biti ko sladoled na štapiću zahvaljujući luđaku i kriminalcu bakiru i onom boleku i loleku što su odbili primiti Lavrova, mi muslimani nismi svjesni jada i bijede koja nas čeka, gladi i izolacije, putaće nas ko god stigne sledećih 50 god..