Published On: Čet, stu 17th, 2016

Hoće li Herceg Bosna ponovno morati spašavati BiH?


Budući da tijela države Bosne i Hercegovine u to vrijeme nisu bila u stanju zaštiti vlastiti narod od tadašnje velikosrpske agresije, hrvatski narod je stvorio svoj političko-pravni okvir unutar BiH i to primarno kako bi se spriječio masovan pokolj Hrvata najprije od velikosprskog agresora a kasnije od tzv. Armije RBiH potpomognute mudžahedinima, pretečama ISIL-a i Al Qaede (obitelji poginulih mudžahedina predsjednik SDA Bakir Izetbegović i danas posjećuje u Iranu).
Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba
Tako je 18. studenog 1991. godine u Grudama uspostavljenja Hrvatska zajednica Herceg Bosna, koja kasnije prerasta u Hrvatsku republiku Herceg Bosnu. Bila je to političko-pravna organizacija Hrvata u BiH koja je priznavala središnju vlast u Sarajevu i koja nikada nije imala namjeru cijepati Bosnu i Hercegovinu. Naprotiv, Herceg Bosna je spasila Bosnu i Hercegovinu od sigurnoga raspada.
Uspostava Herceg Bosne je defitivno doprinijela i okončanju rata, a njeni lideru su u Daytonu i Washingtonu potpisali mirovne ugovore kojima su dobrovoljno pristali ugasiti Herceg Bosnu kako bi se ponovno mogla uspostaviti Bosna i Hercegovina.
Današnja Federacija BiH, opće je poznato, sastoji se od teritorija Herceg Bosne i tzv. Republike BiH. Hrvati su svjesno i dobrovoljno žrtvovali političko-pravni okvir u kojem su imali zajamčena politička i sva druga prava koja danas traže. Učinili su to u dobroj vjeri i kao zalog za zajedničku svijetlu budućnost triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.
Kako su se samo prevarili!
Svega nekoliko godina nakon što su pristali na gašenje Herceg Bosne Hrvatima se počela urušavati konstitutivnost; što potezima međunarodne zajednice poput uništenja Hercegovačke banke čime je ekspresno osiromašen cijeli narod, što lukavim ponašanjem bošnjačkog političkog establišmenta koji je godinama vješto umotavao svoje hegemonističke težnje u celofan „građanske države i društva“, što nekvalitetom vlastitih političkih kadrova…
Danas su Hrvati u BiH kao narod u takvoj političkoj i pravnoj poziciji da bi trebali ponovno razmotriti uspostavljanje Herceg Bosne unutar Bosne i Hercegovine. Jer ni danas država BiH nije u stanju zadovoljiti potrebe svojih građana. Štoviše, država Bosna i Hercegovina se prometnula u glavnog neprijatelja hrvatskoga naroda.
Država je spora, nepravedna, nejaka i u mnogim primjerima jednostavno zločesta. Hrvati ne upravljaju ovom državom, dok istovremeno nikog ni ne trebaju moliti da im ”udijeli parče vlasti i drugih političkih prava“. Hrvati trebaju dobiti ono što im pripada kao konstitutivnom narodu u BiH, u suprotnom – uvijek možemo ponovno napraviti Herceg Bosnu.
Herceg Bosna danas polako postaje simbol slobode bh. Hrvata. Jer Hrvati, niti bilo koji drugi narod, nisu žrtve Herceg Bosne, kako to veli lider Bošnjaka Bakir Izetbegović. Hrvati, kao i druga dva konstitutivna naroda, žrtve su Bosne i Hercegovine, države monstruma koja aktivno radi na dekonstituiranju jednog od svojih tvorbenih naroda – Hrvata.
Onog časa kad (i ako) Hrvati uvide da se na dosadašnji način ne mogu izboriti za vlastita politička prava, ponovno će se okrenuti Herceg Bosni.
I tada će, kao i u devedesetima, Herceg Bosna zapravo spašavati BiH, koja je jedino moguća kao država tri politički i pravno jednakopravna konstitutivna naroda.
Dnevnik.ba

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>