Published On: Pon, lip 13th, 2016

Hoće li HDZ danas predstaviti svoju novu većinu? Nakon što su ih opet odbili Glavaš i Prgomet, dosta teško

HDZ će na današnjoj sjednici Predsjedništva zakazanoj za 15 sati raspravljati o političkoj krizi i mogućoj novoj saborskoj većini koju danima najavljuju. U HDZ-u smatraju da će, nakon što su za mandatara predložiliZdravka Marića, lako na svoju stranu pridobiti 76 saborskih zastupnika, a mi smo provjerili imaju li razloga za optimizam.

Na koga HDZ može sigurno računati?

HDZ (49) + HSP AS (3) + HSLS (2) + Gordana RUsak + HSS (2) HRAST (1) + HDS (1)+ Bandić Milan 365 (2) + BUZ (1) + Ermina Lekaj Prljaskaj, Vladimir Bilek i Mirko Rašković = 65

Uz svojih 49 zastupnika, HDZ može računati i na stranke iz Domoljubne koalicije te Klub zastupnika Milana Bandića. Iako je predsjednik HSS-aKrešo Beljak već više puta kritizirao vladajuću većinu, te je njegova stranka čak i napustila Domoljubnu koaliciju, Beljak nikada nije jasno rekao hoće li ili ne podržati HDZ-ovo preslagivanje.

No, ukoliko bi i Beljak odlučio da HSS neće sudjelovati u preslagivanju, odluka je na dvojcu HSS-a u Saboru, među kojima je bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg koji je uvijek bio sklon suradnji s HDZ-om. S druge strane, HSLS u čijem je Klubu i Gordana Rusak, još nije donio službenu odluku o tome hoće li sudjelovati u preslagivanju, no teško će se dogoditi da HSLS digne ruku protiv HDZ-a.

Odmetnuti Mostovci

65+3 (Lovrinović, Martinović, Mišić)= 68

HDZ sigurno računa i na podršku tri ‘otpadnika’ iz Mosta, Ivana Lovrinovića, Juru Martinovića i Ivicu Mišića koji su prošlog tjedna izašli iz Mosta i osnovali nezavisni Klub zastupnika. Na ostatak Mosta, 12 zastupnika, ne mogu računati. Iz Mosta su poslali poruku HDZ-u kako ostaju uz premijera Tihomira Oreškovića.

Neopredijeljeni Čačić i manjine

68 + zastupnici nacionalnih manjina (5)+ Radimir Čačić = 74

Uz potporu 3 bivša mostovca, HDZ treba još 8 zastupnika da bi došao do minimalnih 76 koliko ih treba za većinu. Vjerojatno pikiraju i na glasove onih nesvrstanih zastupnika nacionalnih manjina, njih 5. To su dvojica zastupnika SDSS-a, Furio Radin, Šandor Juhas i Veljko Kajtazi. U medijima se već špekulira kako je HDZ Miloradu Pupovcu (SDSS) ponudio mjesto prvog potpredsjednika Vlade.

No, ni u slučaju da se ovih 5 zastupnika iz Kluba nacionalnih manjina svrsta uz Karamarka, to neće biti dovoljno da se presloži većina u Saboru bez Mosta. Za to HDZ treba još minimalno 3 zastupnika na svojoj strani. A od onih koji se još nisu u potpunosti opredijelili je samo zastupnik reformista Radimir Čačić. Kako je Telegram ekskluzivno doznao, Čačić bi u novoj Vladi na čelu s Marićem mogao dobiti resor gospodarstva.

HDSSB i HRID neće u preslagivanje

HDSSB na kojega su u HDZ-u vjerojatno računali ipak neće sudjelovati u preslagivanju. U medijima se pojavila i priča kako je HDZ spreman ponuditi HDSSB-u resor poljoprivrede, u zamjenu za podršku. No, predsjednik stranke Dragan Vulin rekao je kako HDSSB smatra da je najpoštenija opcija da se ide na nove izbore.

Sve je manje izgledno da će i HRID, stranka nekadašnjeg Karamarkovog zamjenika Draga Prgometa, u preslagivanje s HDZ-om. “Nismo niti planiramo sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima. Postojeći politički kaos su svojom neodgovornošću izazvala vodstva HDZ-a i Mosta pa su pozvani sami riješiti prvo svoje unutarstranačke probleme, a potom i međusobne koalicijske odnose”, rekla je zastupnica Hridi Irena Petrijevčanin Vuksanović u petak Hini.

Na pitanje je li to službeni stav stranke uzvratila je kako je to za sada njezin osobni stav, ali kako je posve sigurna da će isti stav u ponedjeljak potvrditi predsjedništvo stranke. Stoga, ako HDZ ne pridobije još dvoje zastupnika stranaka koje su rekle da neće sudjelovati u preslagivanju, primjerice Mosta, HNS-a ili SDP-a, do najavljenog preslagivanja većine nikako neće moći doći.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>