Published On: Mon, Jun 27th, 2016

HOĆE LI BREXIT DOVESTI DO RASPADA EU ILI JAČANJA EUROPSKOG IDENTITETA? Donešene su tri mjere za spas Europe

Priznavši da je Europska unija na ozbiljnom ispitu, Frank Walter Steinmeier i Jean-Marc Ayrault rekli su kako je Unija pod velikim izazovima zbog kriza na jugu i istoku, te da se gospodarski rast oporavlja sporo. Rad na ovom dokumentu započeo je prije odluke Velike Britanije da napusti EU.

‘Ni jednostavan poziv za više Europe, niti razdoblje pukog razmišljanja nisu pravi odgovor’, kažu Steinmeier i Ayrault u dokumentu čiji je primjerak vidio Reuters.

‘Kako bismo spriječili tiho puzajuće urušavanje našeg europskog projekta moramo biti usredotočeniji na ključne stvari, te na zadovoljavanje konkretnih očekivanja naših građana’, dodali su.

Dva ministra, čije države čine jezgru EU-a, smatraju kako je važno prepoznati da države članice imaju različite apetite za produbljivanje europske integracije.

Tri inicijative

‘Moramo pronaći bolje načine nošenja s različitim razinama ambicije kako bi osigurali da Europa bolje ispunjava očekivanja svih europskih građana’, smatraju ministri koji su do današnjeg dana predložili tri inicijative.

Prva inicijativa je zajednička sigurnosna politika pod kojom bi Europska unija trebala uspostaviti dogovorene strateške prioritete za vanjsku i sigurnosnu politiku, te u tim područjima promicati integriranu europsku politiku.

Onim državama koje su voljne uspostaviti trajnu i strukturiranu suradnju na tom području treba to omogućiti na fleksibilan način, a države članice trebaju razmisliti i o pokretanju stalne mornarice ili dobivanju naoružanja koje bi posjedovao EU u drugim područjima.

Druga inicijativa koja je predložena jest zajednička politika azila i migracija.

‘Sigurni smo da Europska unija treba uspostaviti prvu međunarodnu graničnu i obalnu stražu na svijetu’, napisali su ministri, dodajući kako se ‘mora pronaći zajednički odgovor na rastući broj migranata koji žele ući u EU iz ekonomskih razloga’. U dokumentu su se obvezali da će raditi na suzbijanju čimbenika koji uzrokuju protupropisnu migraciju.

Treća predložena inicijativa jest poticanje gospodarskog rasta i dovršavanje Ekonomske i monetarne unije (EMU). Cilj inicijative jest jačanje rasta i produktivnosti europskog gospodarstva, te nužno obnavljanje pokušaja poticanja privatnih i javnih investicija, smatraju ministri.

‘Produbljivanje EMU-a neće stići kao veliki prasak, nego kao rezultat pragmatične i postupne evolucije’, stoji u dokumentu.

Fiskalni kapacitet EMU-a trebao bi započeti najkasnije 2018. kako bi podržao investicije u državama članicama koje su najteže pogođene krizom, dodaje se. /Hina/HMS/