Published On: Pet, kol 12th, 2022

Hoće li AID u Turskoj iscenirati Mahmuljinovu smrt?

…baš onako kako je onomad, kad je počelo suđenje Mahmuljinu, iscenirana smrt vođe El Mudžahida – Abu Mealija – koordinatora napada na WTC i SDA “diplomatskog kadra” tijekom napada na WTC kojem su Turkovićke i Džaferoviću za potrebe putovanja u NYC u svojstvu vojnog atašea BIH pri UN-u izdali lažni BH identitet i lažni BH pasoš.

Sakib Mahmuljin, nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kojeg je Apelacijsko vijeće Državnog suda u travnju ove godine osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima, nije na izdržavanju kazne i nalazi se na liječenju u Turskoj, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Dok pojedine organizacije iz Republike Srpske smatraju da je Mahmuljin – zbog nemara pravosuđa – pobjegao, iz Državnog suda kažu da mu nisu bile izrečene mjere zabrane i da nije upućen na izdržavanje kazne.

Mahmuljinova braniteljica Vasvija Vidović potvrdila je za BIRN BiH da se on nalazi na liječenju u Turskoj.

”Dostavljena mi je dokumentacija koju sam proslijedila Sudu”, kazala je Vidović.

Iz Suda Bosne i Hercegovine je, na upit BIRN-a BiH, pojašnjeno kako Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora, te da su putem braniteljice upoznati da se nalazi na liječenju u Turskoj. Objasnili su kako obavljaju potrebne izviđajne radnje u pogledu navoda braniteljice, te da će u daljem toku postupka upućivanja poduzeti adekvatne zakonske radnje.

”Sud napominje da osuđenom, u tijeku kaznenog postupka, a sve do okončanja istog, nisu bile izrečene mjere zabrane”, navedeno je u odgovoru.

Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske, kazao je za BIRN BiH kako je Državni sud neizricanjem bilo kakvih mjera zabrane napuštanja teritorije BiH, ali i nedonošenjem uputnog akta za izdržavanje kazne, nakon drugostepene presude na koju nije bilo mogućnosti žalbe i koja je, samim tim, postala pravosnažna, omogućio Mahmuljinu ”da pod izgovorom liječenja, izvrši bjekstvo”.

Kazao je kako je i Mahmuljin nakon presude, znajući da će Sud donijeti uputni akt koji se tiče njegovog izdržavanja kazne, trebao tražiti odobrenje od Suda za odlazak na liječenje u drugu državu.

”Da je donesen uputni akt u skladu sa zakonom, lice koje je pravosnažno osuđeno – Mahmuljin, može tražiti odlaganje izvršenja kazne zbog zdravstvenih razloga, o čemu odlučuje Sud. U ovome slučaju je on već obavijestio Sud da se nalazi u Turskoj”, kazao je Kojić.

On očekuje da Sud BiH izda zahtjev za Mahmuljinovu ekstradiciju iz Turske, a samim tim i međunarodnu potjernicu.

”Ovdje se radi o klasičnom bjekstvu s ciljem izbjegavanja izdržavanja kazne od osam godina”, kazao je Kojić.

Branimir Kojić, predsjednik općinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca te nestalih civila Srebrenice, reagirao je nakon informacije o Mahmuljinovom odlasku u Tursku. Napominje da se porodice osjećaju poniženo.

”Imao smo priliku upoznati majku koja je držala fotografiju svog sina kojem su ‘mudžahedini’ odsjekli glavu. Kako je njoj danas? Ona je ubijena kada i njen sin, i kada je Sud BiH ‘nagradio’ Mahmuljina, a sada će biti ubijena treći put”, kazao je Kojić.

Za njega je Sud BiH kriv jer Mahmuljinu nisu oduzeti osobni dokumenti, pa je tako mogao napustiti državu.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i po, i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest i po godina, te mu je izrečena jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

U presudi, koju je u travnju izrekao predsjedavajući Apelacionog vijeća Hilmo Vučinić, navodi se da je Mahmuljin propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi ubojstva i nečovječna postupanja nad ratnim zarobljenicima, sanitetskim osobljem i civilima jer je znao ili imao razloga znati da se njemu podređeni pripadnici Odreda ”El-Mudžahidin” spremaju počiniti kaznena djela.

Utvrđeno je da se prilikom operacije ”Proljeće 95-II”, koju su u drugoj polovini srpnja izvodile jedinice Trećeg korpusa, među kojima je bio i Odred ”El-Mudžahidin”, predao određeni broj pripadnika Vojske Republike Srspke (VRS), koji su bili u logoru Odreda ”13. kilometar” u blizini Kamenice (općina Zavidovići), jedan zarobljenik je ubijen i odsječena mu je glava, dok su drugima nanošene tjelesne i duševne povrede.

Pored toga, utvrđeno je da su, u okviru operacije ”Farz”, u rujnu 1995. pripadnici Odreda u blizini sela Kesten oteli 63 zarobljena vojnika i tri civila od Petog bataljona 328. brdske brigade ABiH i odveli ih u logor ”13. kilometar”, gdje su vatrenim i hladnim oružjem ubili 52 zarobljenika, od kojih je deset pronađeno i identificirano, dok se ostali vode kao nestali.

Ostali zarobljenici i civili, kako se navodi u presudi, udarani su palicama, šipkama, šlaufima, pesnicama, te izlagani elektrošokovima.

Suđenje Mahmuljinu je počelo u ožujku 2016. godine.

Sud BiH je u prvostupanjskom postupku proglasio Sakiba Mahmuljina krivim i osudio ga na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda ”El-Mudžahidin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Apelacijsko vijeće Suda BiH je u rujnu 2021. uvažilo Mahmuljinovu žalbu i ukinulo prvostupanjsku presudu, a krajem studenog 2021. počeo je obnovljeni postupak.

TKO JE BIO ABU MEALI: Misteriozna smrt ključnog svjedoka protiv Sakiba Mahmuljina. I ne samo protiv njega…

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Biće još U. Z. P terorista mahmuljića za tursku, živkovići, cikići, hostesa, mamutica bisera, novalić respirator, osica, sejdo… 😂😂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

TRAGOVE OTOMANSKE VLASTI TREBA ZBRISATI IZ BOSNE.

A OTOMANSKE ZLIKOVCE PRIVESTI POZNANIJU PRAVA.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

TURSKA JE 200 GODINA SIGURNA KUCA ZA OSMANLIJSKE GLAVOSJECE IZ BOSNE.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

OBO JE BAKIROV POSAO.

BAKIR NAREDIO, OSMICA IZVRSIO, ERDOGAN ODOBRIO.

AMERICKI AMBASADOR CUTI KAO I SVAKI ZLOCINAC KOJI PODUPIRE ISLAMSKE UBICE.

Musa kesedžija
Musa kesedžija
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

Imaš pravo,kruže glasine da je Sabinica već dolje.
Sejdo je svjestan da je poslije izbora gotov.
A ovi ostali su se osigurali za njih ne brinem.
Jedino jadna krezava bošnjačka sirotinja ostaje ovdje.
Jadnici opet će morati mijenjati ime nacije.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Okupirano sudstvo tužiteljstvo macekovcima i drazinovcima pokušava relativizirati AGRESIJU SRBIJE I HRVATSKE na BOSNU…Ovom slavnom generalu su čitav rat cetalji ubijali članove familije…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Pa ti misliš da je dobro opravdanje da i on to čini zajedno sa mudžahedinima .
Znači po tvome to mu je olakotno stanje Eto ubijali su oni njemu pa onda može i on drugima ,s time da ovi budu za to osuđeni a ovaj mahmuljanin ne treba .
E jesi pametan ,nema šta .
Sve osuditi i zatvoriti pa i ovoga mahmuljanina u.z.p. mudžahedina i armije BIH koju je on predvodio.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Veći bošnjo je onaj svodnik što je oženio bakirovu malu, neg taj potu rče njak.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Hoće. Ne bi bio prvi. Što reče onaj, oni su providni, ali im laži prolaze. Kad su ispričali onakvu bajku o Srebrenici, onda im je ovo mačji kaašlj.

Thomson
Thomson
1 mjesec prije

Otiso da okreči buducu gradjansku bosnjacku republiku kažu da će imati I more ljepota

Last edited 1 mjesec prije by Thomson