Published On: Wed, Mar 25th, 2020
#3rd | By Desk

HNŽ: Pacijent iz Konjica na respiratoru nije imao ozbiljna oboljenja

Savjetnik predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka, prim. dr. Nermin Avdić i dr. sc. Maja Ostojić, pročelnica Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, obratili su se danas javnosti povodom novog smrtnog slučaja u HNŽ usljed zaraze koronavirusom.

Kako je kazao Avdić, preminuo je 53-godišnji muškarac koji je došao iz Konjica i koji je imao obostranu upalu pluća te da je uprkos svim naporima liječnika preminuo u kasnim prijepodnevnim satima. Drugi pacijent u ovoj županiji je na respiratoru i u teškom je stanju.

Ostojić je podcrtala kako Zavod za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar stoji iza svih nalaza te navela kako je do sada obavljeno 165 testiranja u HNŽ-u, a da je od toga 23 pozitivna testa na koronavirus, piše N1.

“U početku smo 15-ak uzoraka slali na potvrdu u KCUS, međutim kako su nam se svi testovi podudarali, zaključili smo da nema potrebe slati jer bi zaumno bilo štediti resurse KCUS-a, a i mi da dobijemo na vremenu. Uzorku od Mostara do Sarajeva treba da dođe dva sata a mi već za to vrijeme možemo pola posla napraviti. U mogućnosti smo tokom dana raditi testiranja, a i Medicinski fakultet nam je ustupio svoje aparate u slučaju nepredviđene situacije”, kazala je Ostojić.

Na pitanje da li je osoba koja je sada priključena na respirator imala ranije neka oboljenja, kazao je kako je ta osoba u djetinjstvu imala bronhitise, ali da nije imao druga oboljenja, dok mu nije poznato kakva je anamneza preminulog, odnosno da li je on bolovao od nekih plućnih ili drugih oboljenja.

Naveo je i kako se ne može reći da li je u pitanju novi klaster dok se ne ispita situacija te da se sada rade ankete.

Ostojić je kazala kako su testovi u Mostaru identični onima u Sarajevu i da je u pitanju sofisticirana tehnologija i da je osjetljivost 99 posto.

Avdić je pojasnio i šta znači lakše i srednje teško stanje pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

“Lakše teško stanje znači da pacijent ima samo temperaturu, malaksalost i slabost, srednje teški da je respiratorni sistem ugrožen i da  mora biti pod stalnim nadzorom ljekara i da se u svakom momentu može staviti na respirator”, istakao je.

U HNŽ-u se trenutno testiraju tri uzorka i čeka se rezultat dva testiranja iz Zapadnohercegovačke županije.