Published On: Čet, kol 1st, 2019

HNS UPOZORAVA: BiH ulazi u novu krizu, sve ključne pozicije vlasti u rukama Bošnjaka

Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, početkom sljedećeg tjedna preuzet će predsjedanje Zastupničkim domom Parlamenta BiH te istodobno obnašati izvršnu i zakonodavnu vlast. U slučaju uspostavljanja rada parlamenta Bosne i Hercegovine, i prijedlozi i odluke o zakonima stižu na adresu istog pojedinca – upozoravaju iz HNS-a.

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH upozorili su u četvrtak da bi Bosna i Hercegovina mogla ući u novu krizu zbog mogućnosti da će se na svim čelnim državnim pozicijama nalaziti bošnjački politički predstavnici, što po njihovom mišljenju, izaziva novi val zabrinutosti o nepoštivanju temeljnih principa podjele vlasti i očekivanog kolapsa ravnoteže u ionako delikatnom i presudnom razdoblju za budućnost zemlje.

– Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, početkom sljedećeg tjedna preuzet će predsjedanje Zastupničkim domom Parlamenta BiH te istodobno obnašati izvršnu i zakonodavnu vlast. U slučaju uspostavljanja rada parlamenta Bosne i Hercegovine, i prijedlozi i odluke o zakonima stižu na adresu istog pojedinca – upozoravaju iz HNS-a.

Dodaju kako je kontroverzna najava izazvala je val zabrinutosti o nepoštivanju temeljnih principa podjele vlasti i očekivanog kolapsa ravnoteže u ionako delikatnom i presudnom razdoblju za budućnost Bosne i Hercegovine.

Stav stručnjaka o opasnom presedanu apelira na činjenicu da su temeljni principi odvojene nadležnosti time narušeni te da se Bosna i Hercegovina nalazi na neistraženom teritoriju koji može nanijeti novi sloj unutarnjih problema na već postojeće konflikte u stavovima o brojnim problemima s kojima smo suočeni, napominju u HNS-u.

Nadalje navode kako Indeks o vladavini zakona, sredstvo za sustavni monitoring i analizu stanja u državama, ističe da je najveći problem Bosne i Hercegovine zlouporaba moći, što je trenutni slučaj, objašnjavajući i to da smo pali za jedno mjesto na ljestvici u usporedbi s prethodnom godinom.

Dodatna komponenta kontroverze, po njihovom mišljenju, leži u činjenici da predstavnici bošnjačkog političkog tijela u trenutnom razvoju događaja ne vide problem te otvoreno, kako ističu, podupiru narušavanje demokratskih načela i ustroja države, nastavljajući svoju političku strategiju monopolizacije i vlastitih interesa.

– Tobože domoljubna i dobronamjerna politika Sarajeva o brizi za državu i nepostojanje spora o ravnopravnom političkom zastupanju upravo su javno osporeni činjenicom da Predsjedatelj Vijeća ministara, Doma naroda i Zastupničkog doma pripadaju bošnjačkim političkim predstavnicima kojima je diskriminacija samo druga riječ za političku strategiju. Novi razvoji doprinose već postojećoj neravnopravnosti u sklopu Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje, pored predstavnika srpskog naroda, funkciju obnašaju i dva bošnjačka člana, time izostavljajući interese hrvatskog naroda – smatraju u HNS-u.

Po njihovom mišljenju, tako su još jednom čelne državne pozicije u rukama bošnjačkih političkih predstavnika, kojima, kako kažu, prospekt jednakopravnosti i jednakog zastupanja nisu prioritet, iako bez tih ključnih elemenata ne postoji stabilna europska Bosna i Hercegovina koja može napredovati ka članstvu u Europskoj uniji.

Budući da isti predstavnici ne mare za činjenicu da 76,6 posto građana podupire članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, može se zaključiti da ne mare za mišljenje stanovnika koje ne zastupaju odstupanjem od koraka ka unutarnjoj stabilizaciji kao preduvjeta za napredak prema prosperitetu i razvoju, zaključuje se u priopćenju Ureda za informiranje HNS-a.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare