HNS: SDP i SDA se obračunavaju preko braniteljskih leđa

Tihic_Zlatko_smjesak_0Odbor za branitelje, socijalnu politiku i NATO Hrvatskog narodnog sabora BiH i Odbor za branitelje Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH drže neprihvatljivim Prijedlog Zakona o prijevremenoj starosnoj mirovini pod povoljnijim uvjetima, koje je Vlada FBiH uputila u Parlamentarnu proceduru zbog toga što u pripremi Prijedloga nisu sudjelovali legitimni predstavnici hrvatskog naroda i krovnih udruga HVO-a i na taj način nisu mogli biti implementirani i njihovi jedinstveni prijedlozi i mišljenja, a što je bila obveza predlagatelja i zaključkom Doma naroda Parlamenta FBiH, zaključak je to zajedničke sjednice ovih dvaju odbora.
Također traže od svih zastupnika stranaka HNS-a BiH u svim Skupštinama Županija sa hrvatskom većinom da žurno odbiju predloženi Nacrt zakona te su zadužili ranije određenu Radnu skupinu da nastavi pripremu konačne inačice Zakona do utorka i isti dostavi Marinku Čavari, predsjedniku hrvatskog kluba zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Radoji Vidoviću predsjedatelju Doma naroda Parlamenta FBiH.
Novim zakonom, mišljenja su potrebno je jasno definirati vojne osiguranike, a što je temeljni uvjet kako bi se moglo otići u mirovinu i ne smije doći do novoh smanjenja dosadašnje visine mirovina koja je već 15% snižena temeljem zakona o uštedama što traje i danas.
Iz odbora traže da se svim vojnim umirovljenicima mirovina obračunava pod istim uvjetima te zahtijevaju od Vlade FBiH da se usvajanje zakona o povoljnom umirovljenu ne stavlja u proceduru bez aktivnog sudjelovanja i usuglašavanja sa svim udrugama i resornog ministarstva i predstavnika MIO FBiH.
Među nedostacima predloženog Zakona je i članak koji se odnosi na policiju i MUP R BiH MUP HZ HB. Ovime, navode iz odbora, SDP želi riješiti veliki broj pripadnika AID-a jer tretira službe i zapovjedne dužnosti do najniže razine što je različito rješenje u odnosu na vojnike.
“Ovaj prijedlog zakona uradila je jedna politička opcija SDP, a u suprotnosti je opciji SDA gdje su branitelji samo kolateralna žrtva. Zakon nema nikakvog pravnog, ustavnog ni financijskog utemeljenja. Usvajanjem ovog zakona došlo bi, pored kolapsa Federacije BiH i niz tužbi koje imaju utemeljenje. Tijekom kreiranja ovog prijedloga zakona, SDP je imao agresivnu, bezobraznu i neistinitu medijsku kampanju. Zukan Helez i njegovi pobornici iznijeli su bezbroj neistina kako bi senzibilizirali javnost za svoje namjere koje žele provesti”, dodaje se u prioćenju.
U izradi spornog zakona nije sudjelovao nitko od resornih županijskih ministara, nitko od temeljnih udruga HVO-a, MUP-a HR HB, kao i nitko iz mirovinskog sustava, to je apsurd, zaključuje se u priopćenju odjela za odnose s javnošću HNS-a.
(Dnevnik.ba | R.I.)