HNS: SDA ruši temelje BiH, žele državu samo za Bošnjake

Odluka o izboru i stupanju na funkciju članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH neustavna i nezakonita

Hrvatski narodni sabor BiH priopćio je danas kako je jučer usvojena odluka o izboru i stupanju na funkciju članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH neustavna i nezakonita

Politički predstavnici bošnjačkog naroda predvođeni Strankom demokratske akcije (SDA) na jučer održanoj sjednici Zastupničkog doma PS BiH nastavili su grubo urušavati funkcioniranje pravne države Bosne i Hercegovine, priopćeno je danas iz Hrvatskog narodnog sabora.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta BiH sinoć izabrao dva nova srpska člana SIP-a BiH a produljen je mandat dvojici bošnjačkih članova ove institucije i to bez suglasnosti SNSD-a i HDZ-a BiH. Odluku su izglasali SDA i DF zajedno s SDS-om i PDP-om. Odluku nisu podržali ni zastupnici SBB-a Fahrudina Radončića, a zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH napustili su sjednicu. Ovo odlukom je dan novi mandat Suadu Arnautoviću i Ahmetu Šantiću, dok su za nove članove izabrani Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Putina, inače bliski upravo SDS-u i PDP-u.

Stranka demokratske akcije (SDA) i „nova većina“ u Zastupničkom domu, po pitanju Središnjeg izbornog povjerenstva, poručuju iz HNS-a, nastavlja proces nepoštivanja zakona i procedura, degradirajući institucije Bosne i Hercegovine, stvara iznova nove krize i pukotine između legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH.

„Ovakvomu ponašanju, kao i nepoštivanju zakona i procedura Bosne i Hercegovine, mora doći kraj! SDA uvijek iznova iznenadi svojim odlukama, grubo kršeći dogovore i pokušaj stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini. Jednostranim potezima SDA ruši temelje i budućnost Bosne i Hercegovine. Pokazuje kako ne drži do partnerstva i ne želi napredak ovoj zemlji“, poručuju iz HNS-a.

Urušavanjem institucije demokratskog odlučivanja, imenovanjem novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH bez zakonskog uporišta, dodaje se, dužnosnici SDA samo su pokazali pravo lice u nastojanjima da Bosnu i Hercegovinu imaju samo za sebe i Bošnjake.

Hrvatski narodni sabor poziva dužnosnike SDA da povuku Odluku o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Komisija za izbor članova SIP-a po zakonom predviđenoj proceduri mora nastaviti raditi i donositi odluke.

Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora ozbiljno će razmotriti sve mogućnosti kao i buduću suradnju sa SDA. Odgovor na ovu krizu, HNS će ponudit nakon zasjedanja svih tijela Hrvatskog narodnog sabora, donošenjem jedinstvenog stava o ogromnom problemu daljnjeg funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine.

„Suradnja, međusobno uvažavanje, kompromis uz poštivanje zakona i procedura, jedino su moguće rješenje za sve nestabilnosti i pokušaj bilo kakve manipulacije a jamčit će nam stabilnost i dugoročni razvoj Bosne i Hercegovine, stalni je poziv Hrvatskog narodnog sabora“, zaključuje se u priopćenju HNS-a BiH.