Published On: Pet, stu 16th, 2018

HNS POSLAO UPIT BH JAVNOSTI: Zašto Popis iz 2013. a ne Popis iz 1991.godine?

Hrvatski Narodni Sabor BiH objavio je tekst u nekoliko sarajevskih novina u  kojem se pojašnjava zašto je za Izmjene Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda BiH pravno relevantan popis stanovništva iz 2013., a ne onaj iz 1991..

Javnost i OHR imaju pravo znati: Zašto Popis iz 2013. a ne Popis iz 1991.godine?

 

Ustav Federacije BiH Članak IX 7 navodi;

„Objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 1991.godine na odgovarajući način će se koristiti za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke dok se Aneks VII. u potpunosti ne provede.“

 

Ustav Federacije BiH Prijelazne i završne odredbe Članak IX 11.a; potom kaže:

„1. Proporcionalna zastupljenost u svim javnim organima vlasti, uključujući i sudove, konstitutivni narodi i skupine ostali biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama Federacije BiH. Kao ustavno načelo, takva proporcionalna zastupljenost bazirati će se na popisu iz 1991. godine dok se Aneks VII. u potpunosti ne provede, sukladno Zakonu o državnoj službi Bosne i Hercegovine. Ovo opće načelo će se precizirati entitetskim zakonima. Entitetski zakoni će utvrditi konkretne rokove i regulirati će narečeno načelo sukladno regionalnom etničkom strukturom entiteta i kantona.

Jasno je da su javne institucije u smislu ovoga članka ministarstva u Vladi FBiH i vladama kantona, općinski organi vlasti, kantonalni i općinski sudovi u Federaciji BiH. To je tako izričito navedeno. Ustav je sam naveo na koje se funkcije odnosi popis 1991.

Dakle, Zakonodavna tijela nisu obuhvaćena Ustavom FBiH pa je jasno kako se popis 1991. ne može primjenjivati na Dom naroda Parlamenta FBiH. To u suštini nije niti moralno. Ima li smisla da građanima koji su protjerani, zastupnike i predstavnike u vlasti, u ime popisa 1991 biraju čak i oni koji su ih protjerali? Uzmimo primjer Sarajeva ,Konjica, Jablanice. Ima li smisla da u tim mjestima predstavnike Srba i Hrvata prema popisu 1991 biraju Bošnjaci? Nije li time njihov povratak otežan a ne olakšan? Istovremeno ima smisla da se Aneks7 primjenjuje na način da u tim općinama dio zaposlenih u javnih službama biva iz reda srpskog i hrvatskog naroda. Kako bi se potakao povratak. Ustav je jasan. Zakonodavna tijela popunjavaju građani. Tijela koja se odnose na reprezentaciju naroda, popunjavaju narodi a ne kantoni.

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-3/17
od 6. srpnja 2017. godine

„49. Ustavni sud zapaža da se predloženim izmjenama intervenira u Izborni zakon u dijelu Prijelaznih odredbi Članak 20.16.A, koje se primjenjuju do potpune provedbe Aneksa 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Navedenim člankom u stavku 1. koji ostaje neizmijenjen, određeno je da do potpune provedbe Aneksa 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH raspodjela mjesta po konstitutivnom narodu, koja je obično uređena Poglavljem 10. Potpoglavlja B ovog zakona odvijati će se sukladno s ovim člankom. Predloženim izmjenama mijenja se Stavak 2. navedenoga članka tako da se utvrđuje broj izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH svakog od konstitutivnih naroda i ostalih po kantonima, uzimajući u obzir posljednji popis stanovništva iz 2013.godine.

50.Dakle, predloženo rješenje, kao i prethodno temelji se na identičnim načelima, tj.da se izaslanici biraju iz zakonodavnog tijela kantona i proporcionalno prema podacima o posljednjem popisu stanovništva. Primjenom navedenih načela na jednak način prema svim konstitutivnim narodima utvrđen je broj izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH svakog od konstitutivnih naroda i ostalih po kantonima, koji osigurava paritetnu zastupljenost od po 17 izaslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda na način da su konkretni brojeviizaslanika po kantonima određeniproporcionalno prema podacima o posljednjem popisu stanovništva…“

 Iz Odluke Ustavnog suda nedvojbeno proizlazi da je Popis iz 2013. godine pravno relevantan i mjerodavan, što opet korespondira sa slovom i duhom i Odluke Ustavnog suda 23/14 koja govori o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i ostalih u Domu naroda FBiH.

Konačni rezultati Popisa 2013. godine objavljeni su u „Službenom glasniku BiH“ br. 60/16.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare