Published On: Sri, svi 17th, 2017

HNS-ov prijedlog transformacije Javnog rtv sustava pred Parlamentom BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je na posljednjoj sjednici Odluku o formiranju devetoročlane Interresorne radne grupe za analizu primjene Zakona o Javnom radiotelevizijskom sutavu BiH. Grupa je dužna da u roku od 30 dana od imenovanja izvrši analizu primjene Zakona, nakon čega će Vijeću ministara podnijeti izvještaj o radu.

Pitanje dana

Za predsjedavajućeg je imenovan zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović, dok su članovi predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Halid Genjac, predstavnici Vijeća ministara BiH Mirela Pelidija, Vanja Bjelica-Prutina i Mario Živković, predstavnik Ministarstva komunikacija i prometa Fadil Mandal, te predstavnici Odbora Javnog RTV sustava BiH Dejana Radovanović-Šarenac, Zoran Krešić i Zdravko Šavija.

Još nije poznato kada će se Interresorna radna grupa sastati. Član ove grupe i Upravnog odbora BHRT-a Zoran Krešić ne vidi poentu njenog postojanja.

– Zakazivanje takvih raznoraznih sastanaka po mom mišljenju nema nikakvog smisla. Imamo istu grupu za izmjene Izbornog zakona. Uzimaju se dnevnice, a svi znaju da od toga nema ništa. Isto kao i u slučaju drugih zakona, ako nema političke suglasnosti, džaba ovakve grupe zasjedaju. Meni to sve nekako smiješno izgleda. To je stvarno uzaludan posao, ali, eto, neka zamagljuju javnost da se nešto radi, kzao je Krešić “Oslobođenju”.

Usporedo s važećim zakonom, zastupnici i izaslanici će se baviti i prijedlogom ovog akta koji stiže iz Hrvatskog narodnog sabora. Pitanje je dana, potvrdio je “Oslobođenju” izaslanik HSS-a Mario Karamatić, kada će Prijedlog transformacije Javnog RTV sustava BiH biti upućen u parlamentarnu proceduru. Karamatić je dodao kako se ovaj prijedlog svakako može očekivati na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma PSBiH 31. svibnja.

Podsjećanja radi, prema ovom modelu, postojao bi BHRT1 kao zajednički kanal, dok bi svaki od tri naroda također imao po jedan vlastiti kanal – BHRT-B, BHRT-H i BHRT-S. Kako navode iz HNS-a, djelovanjem tako ustrojenog Javnog RTV sustava BiH štitila bi se potpuna jednakopravnost konstitutivnih naroda zajamčena Ustavom, a time bi se afirmiralo i njihovo pravo na kulturnu, obrazovnu i jezičnu autonomiju.

Interesi i prava

– Prijedlog Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora omogućava uspostavljanje Javnog RTV sustava koji bi uistinu bio ustrojen prema suvremenim načelima razvoja medijskih sustava u višenacionalnim državama, koji zadovoljavaju potrebe svih društvenih segmenata, a uz to afirmiraju i snažno štite državni integritet i zajedničke društvene vrijednosti, obrazložili su iz HNS-a svoj prijedlog./HMS/