Published On: Sub, lis 3rd, 2020

HNS O POMPEOVOJ POSJETI DUBROVNIKU Pozdravljeno zajedničko hrvatsko – američko liderstvo u BiH, zaštita konstitutivnih naroda ključna

Hrvatski narodni sabor pozdravlja zajedničko liderstvo i napore Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Jugoistočnoj Europi, iznova potvrđenih u razgovorima između državnog tajnika SAD-a Mike Pompea i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića

Posted by Hrvatski narodni sabor BiH on Saturday, October 3, 2020

U priopćenju za javnost HNS-a BiH istaknuto je kako kao su istaknuti međunarodni partneri Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države u svojim razgovorima ponovno iskazali predanost zajedničkoj potpori Bosni i Hercegovini na njezinom putu izgradnje stabilnosti i prosperiteta.

“Prepoznavanje važnosti suočavanja s pitanjima koja opterećuju potrebne iskorake u euroatlantskim integracijama BiH te pitanjima koja uzrokuju stagnaciju bh. društva, poput negiranja ustavno zagarantiranih prava hrvatskoga naroda, ključni su za naš daljnji napredak na putu održive izgradnje demokratski uređenog i stabilnog društva”, priopćeno je.

Istaknuto je kako su daljnja međunarodna pažnja i internacionalizacija pitanja poštivanja ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, zaštite prava i jednakopravnosti konstitutivnih naroda te euroatlantskog puta BiH nužni za pravovremeno isticanje žurnih koraka ka stabilizaciji unutarnjih prilika i vanjskopolitičkih prioriteta.

“Hrvatski politički predstavnici u potpunosti su posvećeni osnaživanju i ostvarenju zaštite hrvatskoga naroda i iskoracima ka prosperitetu i napretku BiH”, stoji u priopćenju.

Kao krovna politička organizacija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvatski narodni sabor prepoznaje međunarodni angažman i poziva međunarodne partnere, u svjetlu 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, na predan zajednički rad na eliminaciji ustavno-rušilačke retorike, kao i na osiguravanju potpune jednakopravnosti konstitutivnih naroda te na potpunu predanost svih relevantnih sudionika euroatlantskom putu i stabilnosti BiH.