Published On: Čet, ožu. 23rd, 2017

HNS mora odlučiti o opstanku Hrvata ako s Bošnjacima nema dogovora o Izbornom zakonu

Nakon što su stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH napustile izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma na kojoj je definitivno Hrvatima poručeno da je vrlo teško očekivati donošenje izmjena Izbornog zakona, ali i ustavne promjene kojima bi se Hrvati doveli u jednakopravan položaj te da se praktično stvorila nova antihrvatska “platforma”, većina zastupnika vratila se u klupe, a jedan od njih, predsjednik kluba HKDU-a Ivan Musa, nije želio sudjelovati u raspravama.

Eliminirati Hrvate

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH) poručio je SDA da opetovanim pravljenjem koalicije sa SDP-om jasno poručuju kako se time ta koalicija raspada, a to onda znači potpunu krizu u FBiH.

– A, mislim kako to nije dobro ni za jednog stanovnika u BiH jer već imamo krizu na državnoj razini, gdje vidimo da Parlament BiH ne radi, Predsjedništvo BiH ne zasjeda i pitanje je kada će, rekao je Čavara. Po njegovu mišljenju, HNS BiH mora zauzeti jasnija stajališta ako svebošnjačka koalicija, koju čine SDA, SDP, DF…, nastavi nadglasavati Hrvate i slati jasne poruke kako je njihov glavni cilj obespraviti hrvatski narod do kraja, a po Musinu mišljenju, i otvoriti prostor za njihovu potpunu eliminaciju.

– Rekao bih da je dobro da se taj koncept nametanja razotkrilo i da se Hrvate eliminira iz FBiH. A ta njihova reakcija, rekao bih, rezultat je nervoze nakon usvajanja dokumenata Europskog parlamenta i nekih drugih prijedloga koji bi trebali uskoro ugledati svjetlo dana. Cilj im je vjerojatno preduhitriti ove poteze međunarodne zajednice i prijedloge o kojima se razgovara, rekao je Musa za Večernjak.

Po njegovim riječima, nastojanje jedne nacije da silom nametne svoje viđenje uređenja BiH, “odnosno da praktično izbaci Hrvate iz FBiH te da je time vrlo jasno deklarirala svoje protueuropsko kretanje BiH u smislu da su donijeli rezoluciju koja je protiv Europskog parlamenta”. Prema Musinu mišljenju, to je alarm za uzbunu.

Ostaviti prostor

– Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora morat će nakon lipnja ponuditi mnogo jasniji odgovor i odluke o pitanju opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini poučeno svim dosadašnjim lekcijama koje su poslale bošnjačke stranke, dodao je federalni zastupnik Musa koji je i predsjednik HKDU-a BiH. Musa je mišljenja kako se vodećim hrvatskim predstavnicima treba ostaviti prostor da u sljedeća dva mjeseca pokušaju postići dogovor glede izmjena izbornog zakonodavstva, no da nakon toga ne vidi smisla iscrpljivati se u neplodnim razgovorima.

– Nesumnjivo da naši predstavnici koji su na državnoj razini to pokušavaju napraviti s najvećim mogućim umijećem i znanjem, međutim, sve hrvatske prijedloge se odbacuje. Ono što je nama poznato, nisu čak ni analizirali naše prijedloge. Sve nam to jasno govori kako je na djelu politika nastavka diskriminacije, majorizacije i ponižavanja Hrvata. To je jedan njihov klišej, rekao bih, na tragu svih poteza koje smo imali prijašnjih godina, dodao je zastupnik Musa.

Zoran Krešić Večernji list

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Oznake:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer