HNS BiH: Bošnjačke stranke najavljenim napuštanjem pregovora dovode u pitanje budućnost BiH

Bošnjačka unitaristička ideologija utemeljena na diskriminaciji i nametanju političkih predstavnika ne može se izdići iz svojih uskogrudnih i diskriminirajućih postavki, a kako bi izgradili zajedničku domovinu – državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih stanovnika ove države.

U okolnostima najveće političke krize kada je dijalog stranaka u Federaciji BiH u završnoj fazi i kada smo nadomak potpunog stabiliziranja, nakon zastoja državnih institucija od strane srpskog političkog vodstva, dovodi se u pitanje i funkcioniranje federalnih institucija od strane bošnjačke političke vlasti.

Naši prijatelji, medijatori i partneri iz međunarodne zajednice sada imaju kristalno jasnu sliku tko, zašto i kakvim metodama zadržavanja statusa quo želi ostvariti svoje velikobošnjačke ideologije i zbog čega izlaze iz cjelokupne priče.

Hrvatski politički predstavnici okupljeni u Hrvatski narodni sabor ne odustaju od stvaranja funkcionalne i održive Bosne i Hercegovine. Jednako važno, još jednaput ističemo kako ne odustajemo ni od borbe za Ustavom zajamčenih prava i ravnopravnosti sva tri naroda u BiH. Naš stav je jasan, precizan i nepromjenjiv.

Pregovori s konačnim dogovorom o svim otvorenim pitanjima nemaju alternativu. Reforma izbornog zakonodavstva mora imati konačni epilog i održivo rješenje gdje će biti stvoreni uvjeti za normalan suživot sva tri naroda i svih stanovnika u BiH, bez diskriminacije i političke majorizacije.