Published On: Čet, svi 13th, 2021

HNP: Hrvatska federalna jedinica jedini garant nacionalne opstojnosti i održivosti BiH

Hrvatski nacionalni pomak je na svojoj sjednici raspravljao o sadržaju “Tomislavgradske deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH” i ovime izražava svoj stav o navedenoj Deklaraciji.

1. Hrvatski nacionalni pomak je stranka hrvatskog naroda, a politička borba za puno ostvarenje svih nacionalnih, građanskih i pojedinačnih prava pripadnika hrvatskog naroda unutar nepromjenjivih granica BiH je dio našeg političkog programa.

2. Hrvatski nacionalni pomak smatra da je federalno uređenje države Bosne i Hercegovina, s istim pravima svih njezinih građana i sva tri konstitutivna naroda, najbolji put prema održivom razvoju države i njezinom uključenju u EU i NATO.

3. Hrvatski nacionalni pomak je svojim osnivanjem preuzeo i objavio obvezu političkim sredstvima se boriti za ostvarenje tih prava, te će suradnjom i uvažavanjem druga dva konstitutivna naroda i ravnopravnim partnerstvom s međunarodnom zajednicom djelovati na stabilizaciji i održivosti čitavog bosanskohercegovačkog društava.

4. Operativni plan ostvarenja će ovisiti o činjenicama koje u političkom životu nisu predvidive, a Hrvatski nacionalni pomak će učiniti sve da svojim djelovanjem bude nepokolebljivi borac za ostvarenje prava hrvatskog naroda na samostalno odlučivanje o vlastitoj sudbini i vlastitim predstavnicama unutar legalnog i legitimnog okvira.

5. Hrvatski nacionalni pomak smatra da je hrvatska federalna jedinica, o čijem obliku i postupnosti ostvarenja se ima raspravljati, jedini garant naše nacionalne opstojnosti i održivosti BiH. Način političke borbe za ostvarenje ovoga cilja smatramo suverenom odgovornošću hrvatskog naroda i svake hrvatske organizacije i stranke, a kolonijalistički ili unitaristički pokušaj ukidanja pripadajućih nam nacionalnih i ljudskih prava smatramo opasnim, neprihvatljivim i štetnim za BiH i čitavo područje jugozapadne Europe.

6. Hrvatski nacionalni pomak podupire zahtjev hrvatskih intelektualaca okupljenih oko “Tomislavgradske deklaracije” da je stvaranje hrvatske federalne jedinice – “entiteta” legitiman, legalan i neophodan, te isti za HNP ostaje obvezujućim političkim ciljem, stoji u priopćenju iz stranke.

Podsjećamo, Ogranak Matice hrvatske u Tomislavgradu u subotu je organizirao skup hrvatskih intelektualaca i predstavnika hrvatskih institucija iz BiH na temu “Unutarnje uređenje BiH” na kojem je usvojena i Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH i demokratskom uređenju BiH, podsjeća HMS.

Deklaracija je usvojena nakon što je izabrano radno predsjedništvo u sastavu – Mijo Tokić, Mate Kelava, Ilija Protuđer i Anita Martinac.

“Mi ,hrvatski intelektualci, javni kulturni djelatnici, te predstavnici hrvatskih, znanstvenih, obrazovnih, kulturnih i drugih institucija svjesni teškog položaja hrvatskog naroda u BiH nudimo model budućeg demokratskog uređenja zemlje. Ovaj model da se sastoji u tome da se BiH uredi kao tronacionalna, federalna državna zajednica. Ovakvim unutarnjim uređenjem BiH osigurava se Hrvatima i Bošnjacima u Republici Srpskoj, Hrvatima i Srbima u Bošnjačkom entitetu, kao i Srbima i Bošnjacima u Hrvatskoj teritorijalnoj jedinici slobodno organiziranje u svoje zajednice i povezivanje s nacionalnim entitetima BiH”, istaknuto je, uz ostalo, u obrazloženju usvajanja Deklaracije.

Potpisnici spomenute deklaracije od svih hrvatskih stranaka i političkih organizacija traže da odbiju sudjelovanje u izborima, ako oni budu raspisani po “neustavnom Izbornom zakonu”.

Uz to, potpisnici Deklaracije mogućnost opstanka BiH kao samostalne, funkcionalne i samoodržive zajednice tri ravnopravna konstitutivna naroda, vide jedino pod uvjetom poštivanja tri načela.

Ta načela su da BiH mora ostati cjelovita ali ne unitarna, zatim da treba biti organizirana kao država tri nacionalne teritorijalne zajednice, i to bošnjačke, hrvatske i srpske, dok se kao treće načelo spominje da nacionalne zajednice ne moraju imati teritorijalni kontinuitet.

Usvajanjem Deklaracije i njezinog zaključka kojim, smatraju potpisnici, ovako unutarnje uređenje BiH ne krije u sebi nikakvu opasnost za cjelovitu demokratsku trajno i samoodrživu, državotvornu zajednicu Bosnu i Hercegovinu, ona će biti upućena Hrvatskom narodnom saboru u BiH sa zahtjevom da se prihvati kao službena politika HNS BiH i polazišta za razgovor sa srpskim i bošnjačkim pregovaračima o budućem uređenju BiH kao i razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice o budućnosti i budućem uređenju BiH./HMS/