HLADAN TUŠ Moskva: Nema govora o konferenciji o Idlibu ili sastanku Putina s Erdoganom

Proteklih dana su vođene intenzivni diplomatske aktivnosti kako bi se smirila situacija u Idlibu. U jednom trenutku je turski predsjednik Erdogan izjavio kako će se 5. ožujka u Turskoj održati multilateralna konferencija na kojoj će biti Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Merkel, te ruski predsjednik Vladimir Putin i on kao vođa Turske. Kao što smo ranije izvijestili, ruski čelnik je rekao kako će razmisliti o prijedlogu, ali iz Moskve nikada nisu potvrdili odlazak Putina u Tursku.

Danas stiže vijest da od sastanka neće biti ništa, što je poruka koju bi Erdogan konačno trebao razumjeti.

Kremlj je u utorak rekao da radi na organiziranju summita s Turskom i Iranom na kojem bi se razgovaralo o sukobu u sirijskoj regiji Idlib, ali da ne organizira zasebni multilateralni summit koji bi okupio Francusku, Njemačku, Tursku i Rusiju.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan priznao je ranije u utorak da još nema sporazuma o održavanju predloženog summita 5. ožujka s Rusijom, Francuskom i Njemačkom, ali da će se tog dana možda sastati s ruskim Vladimirom Putinom.

Upitan da komentira izjavu Erdogana, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se ne vode razgovori o održavanju summita s Francuskom i Njemačkom. Rusija je razmišljala samo o sastanku na vrhu o Idlibu s Iranom i Turskom, rekao je Peskov, što je opetovana poruka Moskve da se može razgovarati u formatu iz Astane, danas Nur-Sultana, te o provedbi odredbi Sporazuma iz Sočija iz 2018. i 2019. Sve ostalo ne dolazi u obzir i Rusija to smatra gubljenjem vremena, prenosi logično.com

No, Dmitrij Peskov je rekao kako trenutno nema razgovora ni o sastanku Vladimira Putina s turskim predsjednkom Erdoganom, što znači da će se kampanja u Idlibu nastaviti, a ranije je ruska delegacija tijekom propalih pregovora rekla da je prioritet bio deblokirati autocste M4 i M5 u Idlibu i podijeliti  „umjerenu“ od radikalne oporbe, uz naglasak da terorističke skupine trebaju biti „eliminirane“.