Published On: Uto, pro 15th, 2020

HILL: Konstitutivni narod – vrlo bitan element i političko rješenje za BiH

Raspad Jugoslavije je bio neizbježan i neke zemlje su posegnule za brzim rješenjima kao što je referendum u BiH, ali posljedice su bile prilično brutalne, ispričao je američki diplomat Christopher Hill, zamjenik Richarda Holbrookea u daytonskim pregovorima, obraćajući se na konferenciji povodom godišnjice ovog mirovnog sporazuma.

“Bio sam na konferencijama gdje se sudionici iz BiH samo žale. Poručio bih im da, iz praktičnih razloga, prigovaranje onom što je učinjeno prije 25 godina nije način pronalaska rješenja. Poručio bih im također da ako želite riješiti problem, onda ne krivite druge za svoje probleme već se pogledajte u ogledalo”.

“Europska unija se jako trudila da riješi problem ali ubrzo je postalo jasno kako svi moraju odigrati ulogu u iznalaženju rješenja,” rekao je Hill, sudionik panela “Od Washingtonskog do Daytonskog sporazuma: Što je učinilo mir mogućim?” a koji je održan u sklopu video konferencije koju su organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, prenosi N1.

Bilo je frustrirajuće za mnoge bh. građane razgovarati s američkim i drugim stranim diplomatima, nastavio je Hill, podsjetivši kako su upravo ti diplomati tek par mjeseci ranije otkrili da BiH postoji i nisu ni shvaćali kompleksnost problema.

“Kažem vam da čak ni danas mnogi Amerikanci nemaju pojma što znači konstitutivni narod. A to je bio vrlo bitan element i političko rješenje koje je uslijedilo”.

Prema njegovim riječima, mnogi Amerikanci također nisu zauzeli čvrste stavove o tome kakvo bi političko uređenje u BiH trebalo biti, a posljedica su mnogobrojni koncepti, i “razumljivo je da 25 godina kasnije, a iskreno počelo je i nakon 25 dana, imamo osjećaj da se stvari trebaju ispraviti.”

“Dayton nije sredstvo kojim se ta zemlja može upravljati.”

“Vrlo je bitno ponovo pogledati Dayton i ono što se treba učiniti u smislu vladinih struktura,” zaključio je.

Na panelu pod nazivom ‘Od Washingtonskog do Dejtonskog sporazuma: Šta je omogućilo mir?’ pored Hilla su još govorili bivši ministri vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić i Miomir Žužul, bivši visoki dužnosnik NATO-a i vojni predstavnik u daytonskim pregovorima Wesley Clark i drugi. /HMS/