Published On: Wed, Apr 24th, 2019

Hercegovka je orala polja duhana, a sad je prva žena na čelu državne policije u Australiji

 

Kada pitam povjerenicu Katarinu Carroll o najvećem trenutku njezine karijere, uslijedi stanka. To i ne iznenađuje, obzirom na kojim je sve predmetima radila. Bila je detektivka tijekom Fitzgeraldove istrage, zapovjednica operacija za najveću mirnodopsku sigurnosnu operaciju u australskoj povijesti, G20, a prošle je godine imenovana za povjerenicu Queensland vatrogasne i hitne službe (QFES), pišu australski mediji.

Carrol se djevojački preziva Bošnjak, roditelji su joj iz Ljubuškog, ona je prva žena u stoljeću i pol koja će biti šefica policije u Queenslandu, jednoj od šest australskih država.

Ona je također dobitnica tolikih međunarodnih nacionalnih i državnih nagrada – uključujući i osvajanje nacionalnih i vladinih nagrada, uz koje i Telstra Business Women’s Awards za 2015. – tako da u njezinoj sobi više nema slobodnog mjesta za priznanja.

Kći hrvatskih iseljenika odgajana je u dalekom sjevernom Queenslandu na farmi duhana. Od malih nogu radila je na poljima. “Moja braća i sestre i ja smo vozili traktore, kamione, motocikle i automobile od 10 ili 11 godina. Nakon škole i vikendom ja bih orala. To je bila industrija u koju je upalo mnogo hrvatskih i talijanskih imigranata. Bilo je teško, ali moja je pozadina dala meni i mojoj braći nevjerojatnu radnu etiku. Sati koje smo radili i kako smo radili kao obitelj doista su me  pripremili za moju karijeru; Bez toga ne bih bila tamo gdje sam danas. ”
Njezini roditelji su naporno radili da je pošalju u katoličku internatsku školu kada je imala 12 godina. Izrazila se u sportu i od ranih je godina bila privučena policiji.
“Dvojica mojih dobrih prijatelja u školi imali su očeve koji su bili policajci u malim zajednicama. Gledala sam kako njihovi očevi komuniciraju s zajednicom i kako ih zajednica voli ”, kaže ona. U dobi od 19 godina, pridružila se policiji – što je bila njezina karijera sljedećih 33 godine. Kada se pridružila, početkom 80-ih, samo je 3 posto policijskih snaga bilo žensko – kada je seksizam bio jako prisutan.
– U početku mi je bilo teško. Dolazim iz djevojačke škole koja je vodila visoko intelektualna, neovisna žena, i učili su me da mogu biti bilo što. Odjednom, imao sam supervizore koji su mi govorili da radim samo “muški posao”. Na sreću, stvari su se promijenile.
”Tri godine kasnije, povjerenica je zamijenila svoju policijsku odoru za običnu odjeću i radila kao detektivka 15 godina. Bila je dio postrojbe koja je započela sramotnu istragu Fitzgeralda, koja je otkrila korupciju u policijskim snagama i rezultirala smjenom premijera Queenslanda Sir Joh Bjelke-Petersena. “Nakon Fitzgeraldove istrage, broj žena dramatično se povećao”, kaže povjerenica, prenosi Republikainfo.com 

Hrvatica podrijetlom iz Hercegovine postala prva žena na čelu državne policije u Australiji