Published On: Thu, Jun 20th, 2013

Hercegovina se diže protiv sarajevske revizije

Proces revizije braniteljske populacije digao je na noge velik dio Hercegovine, a da je tomu tako svjedoči i činjenica da se danas održava izvanredna sjednica Skupštine Zapadnohercegovačke županije s jednom temom – očitovanje o provođenju Zakona o reviziji i Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Poznato je kako na području županija s hrvatskom većinom vlada veliki otpor prema aktivnostima koje provodi Ministarstvo za pitanja branitelja na čelu sa Zukanom Helezom, a glavni im je argument tvrdnja kako je ovakva revizija nezakonita te traže povrat procesa u stare okvire, odnosno poštivanje postojećeg važećeg zakonskog rješenja.

Zbog toga se dokumenti iz općinskih službi ne šalju u Sarajevo, a Vlada ZHŽ-a je već prozvala ovakvu reviziju nezakonitom.

Skupština bi danas, doznajemo, trebala usvojiti određene zaključke vezane uz daljnji odnos prema reviziji iz Sarajeva, no o težini tih zaključaka kao i njihovim posljedicama moći će se govoriti tek danas.

Županijski premijer Zdenko Ćosić potvrdio je za Dnevni list list da je stav županijskih vlasti, ali i drugih županija, kako je ovakva revizija nezakonita i selektivna te kako će se danas sigurno izići s određenim zaključcima, no bez prejudiciranja sadržaja.

U međuvremenu ministar Helez je, zahvaljujući revnosti hrvatskih kadrova u Vladi, prvenstveno ministru financija Anti Krajini, poništio naredbu o obustavi isplate invalidnina stradalnicima u Ljubuškom, Posušju, Širokom Brijegu, Čapljini i Orašju.

No, na kraju je Helez ipak dobio potporu za slanje jednog ultimatuma navedenim općinama i županijama s hrvatskom većinom (ZHŽ-u, HNŽ-u i Posavskoj županiji) u kojem se najavljuje obustava isplate invalidnina ako se do 21. lipnja ne dostave traženi dokumenti za reviziju.

Revizija se do sada poigrala i s mnogim ljudskim sudbinama, a jedna od životnih priča koja izaziva čuđenje prema federalnom birokratskom aparatu, kao i ponašanju nekih struktura vlasti, jest ona Rodoljuba Slijepčevića, mostarskog branitelja koji je teško ranjen u vrijeme kada su HVO i Armija BiH zajedno nastupali protiv JNA i srpsko-crnogorskih rezervista te kada su u mostarskim postrojbama ratovali pripadnici sve tri nacije.

On nam je iznio svoje viđenje stanja oko revizije, kazavši kako se na njegovom primjeru najbolje vidi o kakvim se radnjama radi te kako je Helez uz svoje pomoćnike najodgovorniji.

Njegov pakao počinje 5. kolovoza 1992. godine kada je ranjen te uslijed eksplozije granate ostaje bez lijeve ruke, odstranjen mu je veći dio jetara, a geleri su mu probili desno plućno krilo, podlakticu, mišiće. Slijepčević je završio u Švedskoj te je tek u siječnju 2012. dobio rješenje kako je 100-postotni invalid II. skupine.

No, kada je zatražio zaostatke od 2006. godine, ukidaju mu se sva primanja pod izlikom kako se nije javio na vještačenje koje mu je navodno poslano poštom, što je, tvrdi, apsurd jer ima čak i medicinsku dokumentaciju iz Švedske iz koje se jasno vidi o kakvom se stradanju radi.

”Njihov cilj je da ovakve kao što sam ja što više eliminiraju”, upozorio je Slijepčević, pojasnivši kako je tražio sastanak s Helezom vezan uz svoje stanje, ali bezuspješno.

Vlada ZHŽ-a je osudila “neustavne i nezakonite aktivnosti” federalnih institucija vlasti koje nastoje, suprotno važećem Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite “instrumentalizirati federalne i županijske institucije da izvršavaju i potpomažu neustavnu i nezakonitu reviziju stečenih braniteljskih prava”.

Pritom su upozorili kako je nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite izrađen protivno članku III. 3. (2.) Ustava, kao i bez dogovora s braniteljskim udrugama i županijskim ministrima.