Published On: Sun, Sep 27th, 2015

HERCEGOVINA ZEMLJA NEOTKRIVENA: "Nema mjesta na planeti iz kojeg nismo imali goste"


Da Hercegovina kao regija ima svijetlu budućnost u oblasti turizma, pokazala je i ova sezona, koju turistički radnici ocjenjuju najboljom u posljednjih šest godina. Stotine tisuća turista iz skoro svih zemalja svijeta prodefilirale su ove godine kroz primamljive destinacije u Hercegovini, turistički raj na zemlji koji nadahnjuje.
 
Najbolja promocija
Naročito su zadovoljni u Turističkom uredu u Mostaru, koji je ove godine, ističu, bio top-destinacija u regiji, te je kao takav doživio nezapamćenu posjećenost domaćih i stranih turista, od kojih su najbrojniji bili Nijemci.

Mostar: Daleko najbolja sezona

– Ovo je bila daleko najbolja sezona. Smještajni kapaciteti su bili izvanredno popunjeni, tako da su i ugostiteljski radnici prezadovoljni. Brojni događaji, od Red Bull skokova i raznih drugih manifestacija, te pozicioniranje Mostara kao top-destinacije kroz brojne svjetske medije, doprinijeli su promociji Mostara. Ipak, naša najbolja promocija je izravna posjeta, jer gosti sa sobom natrag u svoje države nose izvanredne dojmove iz Mostara, tako da bolje reklame od te nema. Zahvaljujući tome, iduće godine očekujemo još veću posjećenost – kaže voditelj ovog ureda Mensud Duraković, dodajući da je turistička sezona u Mostaru još u zamahu.
Predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neum Davor Krešić slaže se također da je ovogodišnja sezona u bh. gradiću na moru, Neumu, bila vrlo dobra, ali, kako naglašava, u tome ne treba tražiti nikakvu senzaciju. Pogotovo što je, kako podsjeća, 2008. godina bila puno bolja u turističkom smislu od ove. Također, on ukazuje na to da se razlozi uspješnosti ovogodišnje sezone kriju u vanjskim faktorima.
Povezati Neum
– Na to su utjecala događanja na međunarodnoj sceni, problemi u Grčkoj, Tunisu i slično. Također, poznato je da je Neum odredište brojnih domaćih gostiju, as druge strane poslužilo nas je izuzetno lijepo vrijeme, pa je sezona i nastavljena. Što se tiče države, ministarstava i ostalih institucija koje se bave turizmom, oni su najmanje zaslužni – ističe Krešić.
Stoga, nastavlja on, kako bi rezultati bili dobri iu narednom razdoblju, najprije je neophodno povezati Neum s unutrašnjosti države. Nadalje, kaže Krešić, treba poraditi na unapređenju infrastrukture u Neumu, odnosno na uređenju šetnice i obala te zavesti red kada su u pitanju smještajni kapaciteti, ao čemu, pak, računa treba povesti lokalna zajednica.
U Turističkom uredu u Međugorju, hodočasničkom mjestu u općini Čitluk, koje je ove godine posjetilo oko pola milijuna hodočasnika, očekuju da će broj gostiju do kraja sezone narasti na 800.000. Voditelj međugorskog Turističkog ureda Željko Vasilj ističe da ovo nije rekordna posjećenost, no s obzirom na krizu u svijetu, itekako su zadovoljni posjetom.
Prirodni dragulj neviđene ljepote, vodopad Kravica na rijeci Trebižat, smješten u blizini Ljubuškog, ovoga ljeta bio je omiljena destinacija turista iz BiH i cijelog svijeta. Ovu oazu u kamenu je, prema procjenama, ove godine posjetilo oko 150.000 gostiju.

Kravice: Ovu oazu u kamenu je, prema procjenama, ove godine posjetilo oko 150.000 gostiju, uključujući Emira Kusturicu i Monicu Belucci koji su na toj lokaciji snimali neke od scena budućeg Kusturičinog filma “On the Milky Road”


[envira-gallery id=”184239″]
Nema mjesta na planeti iz kojeg nismo imali goste – ističe direktor Turističke zajednice ZHK Grgo Mikulić.
Ljubiteljima raftinga i riječnih brzaka najatraktivnija destinacija u Hercegovini bio je gornji dio kanjona rijeke Neretve. Naime, u raftingu na Neretvi ove sezone uživalo je više od 30.000 turista iz cijelog svijeta.

Rafting na Neretvi: Došlo više od 30.000 turista iz cijelog svijeta

– Najviše turista stiglo je iz Katara, Kuvajta, Bahreina i Emirata, te Australije, Amerike, Kanade, Njemačke, Austrije, Švicarske i Slovenije – ističu iz agencije “Visit Konjic”.
Raskošna povijest
Turisti nisu zaobišli ni Stolac, prostor s najduljom i najraskošnije historijom gradskog života u BiH, koji itekako ima što ponuditi svakom gostu. Ipak, nekropola stećaka na Radimlji u blizini Stoca, koja spada u najvrednije spomenike srednjovjekovnog razdoblja BiH, plijenila je najveću pozornost svakog putnika prolaznika.
Ove godine nekropolu je posjetilo više od 9.000 turista. Ante Vujnović, direktor stolačke Javne ustanove “Radimlja”, ističe kako ove godine bilježe enormno povećanje broja gostiju, dodavši da do kraja 2015. očekuju da će premašiti cifru od 11.000 posjetilaca.

Nekropola Radimlja: Očekuju da će ove godine broj gostiju premašiti 11.000

Velika posjećenost zabilježena je iu hercegovačkim gradićima Blagaj i Počitelj kao iu Parku prirode “Hutovo blato”.
Svakom hotelijeru koji djeluje pozitivno treba skinuti kapu
Krešić ističe kako, s obzirom na problem visoke stope PDV-a u BiH, svakom hotelijeru u našoj zemlji koji djeluje pozitivno treba skinuti kapu.
– Sve mediteranske zemlje imaju PDV u prosjeku od pet do 10 posto. U Grčkoj je PDV pet posto, u Portugalu šest, u Crnoj Gori sedam, a mi imamo 17 posto, s tendencijom rasta na 21 posto! U Hrvatskoj PDV ima diferenciranu stopu, od 10 i 13 posto, a 30 posto su im više cijene i 30 posto veća popunjenost! Međutim, gdje je promocija Hrvatske, a gdje BiH? Mi smo, dakle, u startu u nepovoljnoj situaciji, tako hotelijeri u BiH trebaju biti mađioničari da bi mogli pozitivno poslovati – govori Krešić.
On, također, smatra kako treba vratiti lokalne turističke zajednice, ali samo u onim mjestima gdje, kako pojašnjava, mogu biti financijski samoodržive, a ne da svako mjesto u BiH ima svoju turističku zajednicu koja troši proračunske novce.
– Zna se gdje turističke zajednice u Hercegovini mogu biti samoodržive. To su Neum, Međugorje, odnosno Čitluk, Mostar, Čapljina i Trebinje – kaže on.
avaz.ba