Published On: Sri, ožu 12th, 2014

Hercegovina kao regija budućnosti u društvu najboljih u Europi

Specijalizirani časopis za izravna strana ulaganja – fDI Magazine, koji je 2001. godine pokrenula Financial times grupa, svrstao je regiju Hercegovinu u Top 10 srednje velikih europskih regija u kategoriji Isplativosti i u Top 10 južnih europskih regija u kategoriji Strategija za strana ulaganja, u sklopu natječaja za Europski grad i regiju budućnosti za 2014/2015 godinu.

fDI magazine svake druge godine objavljuje natječaj za izbor europskog grada i regije budućnosti u kontekstu privlačenja stranih ulaganja. Ove godine fDi Magazine je proglasio London gradom budućnosti a Nordrhein-Westfalen u Njemačkoj regijom budućnosti.

Regionalna agencija za razvoj (REDAH) prijavila je Hercegovinu kao regiju perspektivnu za ulaganja i predstavila je sve mogućnosti i instrumente koji su na raspolaganju zainteresiranim ulagačima u Hercegovinu, što je prepoznato od strane šest stručnjaka koji su radili na selektiranju i rangiranju gradova i regija budućnosti.

Za ulazak u uži izbor za “FDI europski gradovi i regije budućnosti za 2014/15′‘, prijavilo se ukupno 468 gradova i regija u okviru šest kategorija: ekonomski potencijal, povoljno radno okruženje, isplativost, infrastruktura i povoljno poslovno okruženje, te strategija za strana ulaganja (FDI Strategy). Hercegovina je izabrana među top10 južnoeuropskih regija u dvije kategorije: financijska isplativost i strategija za strana ulaganja.

Glavni urednik FDI Magazina, Courtney Fingar kaže: “Ovo su izazovna vremena za izravna strana ulaganja u Europi. Uz spor rast u mnogim većim gospodarstvima kao i posljedice prošlogodišnje europske krize, priljevi u regiji su se smanjili. Stoga je za europske gradove i regije ključan proaktivan stav prema promociji stranih ulaganja, kako bi pokazali da je njihovo okruženje za ulaganje kompetitivno. Naše rangiranje prepoznaje mjesta koja rade upravo to, te ističe odgovarajuće prednosti gradova i regija svih veličina diljem Europe.

Radimlja stećci Stolac

Privlačenje i potpora ulaganjima i stranim i domaćim, te izvoz domaćih proizvoda na svjetska tržišta, su jedini način kako doći do novih radnih mjesta i učiniti Hercegovinu još boljim mjestom za život i rad. S tim u svezi neke od ključnih aktivnosti koje provodi REDAH su izgrađivati i promovirati povoljnije poslovno okruženje, te u tom smislu promovirati Hercegovinu kao perspektivnu regiju za ulaganja. Ovim je izborom Hercegovina pokazala da može biti u društvu najboljih i da Hercegovina ima snage i mogućnosti biti konkurentna regija, a što je prepoznato i od strane stručnjaka iz FDI magazina izjavio je direktor REDAH-a Ivan Jurilj.

”Stoga će i prepoznavanje Hercegovine kao regije budućnosti doprinijeti kreiranju pozitivne slike o Hercegovini u svijetu, te zasigurno pomoći i privatnom sektoru u Hercegovini koji izvozi svoje proizvode da se lakše i bolje pozicionira na tržištu. Međutim, ovo nas sve u Hercegovini, na svim razinama i općinskim i županijskim, a ne samo u REDAH-u, obvezuje da radimo još više i još bolje i da ubrzamo gospodarski rast i razvoj i da u što skorijoj budućnosti Hercegovina bude najbolja regija u Europi”, istaknuo je Jurilj.

Stari most turisti

Direktor REDAH-a, Ivan Jurilj, pridružio se u srijedu, 12.03.2014. godine, u Cannesu, u Francuskoj, europskim gradonačelnicima, dostojanstvenicima i stručnjacima iz gospodarskih razvojnih organizacija  i gospodarstva na svečanoj ceremoniji proglašenja najuspješnijih gradova/lokacijama Europe, gdje je direktor Razvojne agencije za Hercegovinu REDAH gospodin Ivan Jurilj preuzeo certifikat za Hercegovinu, jednu od regija budućnosti za 2014/2015 godinu.

bljesak.info