Published On: Ned, kol 5th, 2012

Hercegovina je pomorska zemlja. Hadžić tvrdi da je i Bosna…

SARAJEVO – Ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić rekao kako bh vlasti neometan izlazak na otvoreno more smatraju zajamčenim pravom te da Veliki i mali Školj i vrh poluotoka Kleka pripadaju BiH.

-Neometani izlazak na otvoreno more našoj zemlji mora biti zajamčeno pravo. To je naše veoma jasno i rezolutno stajalište i to ne može nitko dovoditi u pitanje, rekao je Hadžić.

Neometani izlazak na otvoreno more našoj zemlji mora biti zajamčeno pravo.

Pojasnio je da nema nikakvih dvojbi o tome da BiH pripadaju otočići Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek, što je tvrdi, temelj za neometan izlaza BiH u međunarodne vode.

-Što se nas tiče, ni na koji način ne dovodimo u pitanje gradnju Pelješkog mosta, koji i jeste jedan od motiva za rješavanje ovog problema, dodao je Hadžić.

Ocijenio da vlasti u Hrvatskoj pokazuju ozbiljnu volju za dogovor ne isključujući niti međunarodnu arbitražu u slučaju da se zakomplicira ratifikacija.

-Ne tražimo nikakve ustupke. Vjerujemo u spremnost, racionalnost i sposobnost vlade Hrvatske da ovo pitanje riješi, a mi se nećemo libiti da iskoristimo sva raspoloživa pravna sredstva da dokažemo da otočići pripadaju BiH i da je ovaj arhipelag potvrda da je BiH jednako pomorska zemlja kao i Hrvatska, rekao je Hadžić.

Po njegovim riječima HDZ u Hrvatskoj prikuplja jeftine političke poene osporavajući ratifikaciju sporazuma o granici te je izrazio sumnju da će sporazum o granici Tuđman-Izetbegović iz 1999. ratificirati zbog protivljenja ove stranke.

-Tomislav Karamarko i Vladimir Šeks čak iskrivljuju istinu pričajući o kojekakvim zabludama. HDZ Hrvatske sigurno će i dalje koristiti sva raspoloživa sredstva da ovo pitanje što više ispolitizira i tako prikupi jeftine političke poene, rekao je Hadžić.

Podsjećamo, pojedini hrvatski mediji objavili su kako su hrvatskoj Vladi zgranuti su nediplomatskim istupom ministra prometa BiH Damira Hadžića koji je u Zagrebu otvoreno upozorio Hrvatsku da ne gradi Pelješki most bez suglasnosti BiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare