Published On: Pon, lis 19th, 2020

Hercegovina dobiva novu turističku atrakciju

Nakon vinskih cesta, Hercegovina dobiva mirisne puteve. To je nova turistička atrakcija juga zemlje. Hercegovina tako sada turiste privlači ljekovitim biljem i pripravcima. A aromaterapija je nešto što, kažu, treba doživjeti.

Lavanda, smilje, ružmarin, žalfija, samo su četiri od 250 vrsta ljekovitog bilja u Hercegovini. Upravo bi ljekovito bilje moglo biti povod za razvoj nove grane turizma u Hercegovini, piše BHRT.

“Sve vrste turizma za koje ima potencijala treba razvijati, tako i mirisne puteve”, kaže Nikolina Dervišević, stručna suradnica turističke organizacije.

A ljekovito bilje nisu samo čajevi. Tu su i eterična ulja, biljne kapi, kozmetički proizvodi. Tako, ilustracije radi, jedva 20 posto potreba farmaceutske industrije Bosne i Hercegovine se zadovoljava od domaće proizvodnje, a sve ostalo od uvoza. To je sasvim dovoljan razlog da se započne s plantažnim uzgojem ljekovitog bilja. Jedna od takvih plantaža je u okolini Ljubinja.

“Svakako nije jednostavno, mi surađujemo s velikim brojem instituta i ta proizvodnja je dosta složena. U našoj firmi imamo i agronoma Slobodanku Popović, koja je jedna od prvih agronoma na ovim prostorima koja je proizvela sadnicu smilja”, kaže Slobodanka Dangubić, kontrolorka proizvodnje ljekovitog bilja.

Eterična ulja uvode nas u svijet mirisa ili aromaterapije. Stručnjaci kažu da sastav samo jednog eteričnog ulja može pomoći kod deset različitih vrsta bolesti.

“Aromaterapija je blaga i neinvazivna metoda liječenja i uopće podržavanja čovjeka i čuvanja imuniteta i čovjekovog zdravlja. Mi aromaterapijom ne možemo naškoditi čovjeku, a ljudi jako lijepo reagiraju na aromaterapiju i u jednoj su lijepoj sinergiji”, kazala je Mirela Kovačević, obiteljska aromaterapeutkinja.

“Tvrdim da nikome od toga neće ništa biti, sve to ima neka svoja ljekovita svojstva. Što se tiče virusa i tvrdnje da pelin pomaže u liječenju, ja mislim da ni ja, ni vi, ni bilo tko od nas ne može to sa sigurnošću tvrditi”, kazala je Ranka Kučinar iz Ljubinja.

Trebinje je tako uz mediteransku klimu, blizinu mora, bogato vjersko i povijesno nasljeđe te dobro vino i hranu, turistima ponudilo i ljekovito bilje.