I Hercegovci iskazali podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u nedjelju je u Mostaru organizirala svetosavsku litiju s koje je upućena podrška SPC i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori.

Po riječima mostarskog paroha Radivoja Krulja, molitveni skup organiziran je u povodu blagdana svetog Save i 96. obljetnice smrti pjesnika Alekse Šantića.

Procesija je krenula od stare crkve u Bjelušinama do spomenika Alekse Šantića na mostarskom groblju Bjelušine gdje je služen pomen i održan recital u njegovu čast.

Posted by Zeljko Milićević on Sunday, February 2, 2020

 

– Ovom molitvenom litijom dajemo i mali doprinos podrške našoj braći u Crnoj Gori i njihovoj pravednoj borbi za osnovna ljudska i vjerska prava. Drago mi je da nam se pridružio veliki broj vjernika i da smo pokazali jedinstvo srpskog naroda ma gdje bili – poručio je Krulj.

Crna Gora je krajem 2019. usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica.

SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon, pak, podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

Od usvajanja zakona u Crnoj Gori vjernici SPC-a okupljaju se u prosvjednim šetnjama u gotovo svim gradovima diljem te države./Fena/HMS/