Published On: Sri, svi 11th, 2022

‘HERCEGOVAČKI SLUČAJ’ Biskup Palić ponudio bivšem hercegovačkom franjevcu da postane svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije

Ovih dana moglo se u javnom medijskom prostoru pročitati pismo gosp. Stanka Pavlovića i 22 vjernika s prostora Župe sv. Kate u Grudama upućeno 1. ožujka biskupu mostarsko-duvanjskom i apostolskom upravitelju trebinjsko-mrkanskom mons. Petru Paliću. Biskupov odgovor od 21. travnja objavljen na mrežnim stranicama Ordinarijata 11. svibnja prenosimo u cijelosti

Velečasni gospodine! Primio sam pismo koje ste potpisali Vi i dvadeset i dvoje vjernika, koji su potpisani kao „članovi Pastoralnog i Ekonomskog vijeća“.

Zahvaljujem na upućenom pismu. U ovom dopisu se ne namjeravam posebno osvrtati na pojedine tvrdnje i stavove u pismu, koji odudaraju od crkvenog nauka, discipline, tradicije, kao i postojećih pozitivnih crkvenih zakona i odluka.

S obzirom na Vaš status, a na temelju informacija bilo od nadležnih tijela Svete Stolice, bilo iz Biskupskog ordinarijata, Vi ste prema važećim odlukama vrhovnog poglavara Franjevačkog reda fra Giacoma Binija otpušteni iz Reda manje braće franjevaca, koje je potvrdila Sveta Stolica 23. lipnja 2001. godine. Zakonitim otpuštanjem iz redovničke ustanove prestali su Vaši redovnički zavjeti i sve obveze i prava nastala iz zavjetovanja. Nadam se da Vam je jasno što to za Vas znači.

Budući da ste kao redovnik primili sveti red đakonata i prezbiterata, ujedno Vam je zabranjeno vršiti svete redove dok ne nađete biskupa koji će Vas poslije prikladne kušnje u biskupiji primiti ili Vam barem dopustiti vršenje svetih redova.

S tim u vezi, a u cilju rješavanja Vašega kanonskoga statusa, ovime izražavam svoju spremnost, i ukoliko Sveta Stolica s time bude suglasna, inkardinirati Vas u Mostarsko-duvanjsku biskupiju sukladno pravnim odredbama Katoličke crkve.

Svjestan svoje odgovornosti za Božji narod, ali i odgovornosti u čuvanju crkvene discipline, nudim Vam što u ovome trenutku kao dijecezanski biskup mogu učiniti.

Očitujem i svoju spremnost i otvorenost za razgovor, a sve u cilju rješavanja Vašega statusa i situacije u župi Grude, pa samim tim i podjele sakramenta sv. Potvrde.

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu,

✠ Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
veritas
veritas
17 dana prije

Od propalog fratra nikd čestit fratar. To je samo mimikrija da se
nekanonski vlada od Crkve odueto pravo na upravljanje župom.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
17 dana prije

To bi se moglo uskoro promjeniti. Već 2024. – Po hidžri.

OdroN _ na _ puTu
OdroN _ na _ puTu
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
16 dana prije

nista ne razumijem . . . ?!

To mi izgleda kao kad najBolji Hajdukovac predje u omrazeNi Dinamo !!
jel to to ??

Kvico
Kvico
17 dana prije

Vidite kako je lako izazvat podjele,cak i u Crkvi?Ovaj bi svecenik,a i ostali odmetnuti,triba lipo poslusat mudar savjet pametna covika i da se jednom zavrsi sa ovim cirkusom

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
17 dana prije

Kvico, fratri, učiteljice i inženjeri elektrotehnike ne slušaju nikoga. – Samo predikaju.
Zato ih ja, Vacca the mljac, izbjegavam u širokom luku.
Slava Ukrajini, da ne zaboravim jedini pristojni pozdrav danas.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Vacca the mljac
17 dana prije

I biže od motike…

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
16 dana prije

Tako je Puljić svojedobno inkardinirao u Vrhbosansku nadbiskupiju onog bivšeg hercegovačkog franjevca, kretena Tolja, a zauzvrat je dobio medijski prostor u Večernjaku, skupa s Franjom Topićem i Napretkom. Prljava posla.