“Hercegovački Sanader isisanim milijunima iz Aluminija financira vlast i mafiju”!

MOSTAR – Najveću podršku Marijanu Primorcu u njegovu pothvatu ovladavanja Aluminijem do sada su pružale perjanice platformaške Vlade FBiH: Jerko Lijanović, dopredsjednik Vlade i Nermin Nikšić, premijer. Političku podršku mu, pak, pruža i Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 i zastupnik u državnom parlamentu, te bošnjački i srpski članovi predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Koruptivna hobotnica Marijana Primorca, vlasnika tvrtke Primorka d.o.o., inače sive eminencije Aluminija d.d. Mostar, razgranatija je nego što se može zamisliti. Prema informacija kojima raspolažemo, razvidno je da Primorac metodom ”široke ruke” zapravo kupuje politički utjecaj kojim želi potpuno ovladati Aluminijem – preko kojeg već sada zarađuje milijune svaki mjesec. Dok galantno kupuje prijateljstva s političarima, izvlači ekstra profit iz tvrtke od koje ovisi ekonomska budućnost Hercegovine.

Najveću podršku Primorcu u njegovu poduhvatu ovladavanja Aluminijem do sada su pružale perjanice platformaške Vlade FBiH: Jerko Lijanović, dopredsjednik i Nermin Nikšić, premijer. Političku podršku mu, pak, pruža i Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 i zastupnik u državnom parlamentu, te bošnjački i srpski članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić. Preko platformaša je osigurao da njegov nećak Nikica Ljubić postane generalni direktor Aluminija, a nećak njegove supruge Tomislav Lovrić da dođe na čelo odjela za financije, računovodstvo i komercijalne poslove. K tomu, platformaši su postavili Primorcu i odane ljude za članove Nadzornoga odbora kompanije.

Primorac u dobrim odnosima s braćom Srbima

Istodobno, ako ne funkcionira metoda “široke ruke”, Primorac je osigurao i usluge Roberta Buhača koji za njega prijeti i zastrašuje neistomišljenike. S njegovim prijetnjama se tako susreo bivši direktor Aluminija Željko Kordić koji je pokušao uvesti reda u poslovanje tvrtke, no, na čelu je izdržao svega dva mjeseca.

Međutim, Primorčeve veze puno su zamršenije od ”partnerstva” s Lijanovićem i Nikšićem. Koruptivno je povezan s Predragom Kurtešom, bivšim ministrom unutarnjih poslova FBiH, Rusmirom Mesihovićem zvanim Šanko, bivšim ministrom zdravstva u Vladi FBiH i sinom bivšeg komunističkog BiH moćnika Munira Mesihovića, Mirsadom Mujićem, sadašnjim predsjednikom NO Aluminija, Adilom Osmanovićem, bivšim ministrom za izbjeglice u Vladi FBiH koji je zapravo spojio Mujića i Primorca. Marijan Primorac se ne zaustavlja na FBiH, pa kraci njegove hobotnice sežu i u Republiku Srpsku. U dobrim je odnosima s Miloradom Dodikom i vladikom Grigorijem, ali i Mladenom Ivanićem, čiju je kampanju financijski podržao.

Svoj način djelovanja Primorac je ”ispekao” u Hrvatskoj, a širi se i na Srbiju. Tako je sada u iznimno dobrim odnsima s Mićom Jovanovićem, srbijanskim poduzetnikom, vlasnikom kontroverznog Megatrend univerziteta. Plaća mu troškove putovanja i reprezentacije, ljetovanja, zimovanja, uskače s pozajmicama… Metoda ”široke ruke” ide tako daleko da čak organizira i druženja svojih partnera u Širokom Brijegu na kojima su dovođene i djevojke iz escort agencija. Djevojke mu pronalazi njegov poslovni suradnik, zagrebački kirurg Branimir Vučković, a sve troškove snosi Primorac.

Primorac šuruje i s Mensurom Aljičevićem, organizatorom prostitucije i šverca droge iz Sarajeva, te sa znamenitim Pašom, viđenim na Klicinom pokopu u društvu muža Nikoline Pišek, koji ga je umrežio s mafijašima iz regije.

Nikšić ‘skinuo’ Domljana

Mirsad Mujić je, pak, postao jako blizak s Primorcem dok je još bio označavan kao obećavajući kadar SDA. Mujić cijeni Primorca s kojim se savjetuje čak i oko nekih političkih stavova. Svoju lojalnost istodobno naplaćuje i “pokrivanjem troškova”, što uključuje čak i kupovinu poslovnih odijela. Preko vladike Grigorija je ishodio dozvolu RS-a za uvoz plina, te je kao nagradu vladiki organizirao prijevoz privatnim zrakoplovom na poslovni sastanak u Beograd u travnju ove godine. Zrakoplov je u vlasništvu Miće Jovanovića, a troškove je podmirila Primorka. U Zagrebu je častio i Gorana Zubca, direktora SIPA-e, Zorana Galića, direktora Granične policije, Žarka Laketu, Galićeva pomoćnika, te njihove vozače.

Primorac je u posao ”poklapanja Aluminija” krenuo 2013. godine. Tada je v. d. direktor bio ugledni profesor Vjekoslav Domljan koji je planirao raskinuti poslovne ugovore s dobavljačima, među kojima je bila i Primorka. Nešto kasnije, isto je želio uraditi i Željko Kordić, a imali su podršku tadašnjeg predsjednika NO Aluminija, Mirka Puljića. Puljić je inzistirao da Domljan ostane u kompaniji sve dok mu sam Nikšić nije zaprijetio da će ga smijeniti ako ne ”skine” Domljana, koji je sam povukao kandidaturu za generalnog direktora. Izabran je Željko Kordić, koji je uvjetovan da za savjetnika postavi Mladena Alpezu iz Gruda, inače pravnog zastupnika firme Frank Trgovina d.o.o. Grude.

Pritisci, prijetnje i ‘prijateljska uvjeravanja’

Čim je Kordić preuzeo dužnost, Primorac je krenuo s pritiscima da naplati svoja potraživanja od Aluminija. Prvo je bilo dogovoreno da će u ožujku 2014. godine biti isplaćeno pet milijuna maraka (tri Primorcu, dva Energtek Herzu), a drugih pet milijuna mjesec dana kasnije. Kad je vidio da Kordić neće ”igrati kako on svira”, krenula su zastrašivanja od Roberta Buhača, a i sam je Nikšić poručio Kordiću da se dogovori s Primorcem.

S prijetnjama se suočio i Mario Gadžić, koji je tada bio kandidat za člana NO ispred malih dioničara. Primorac ga je najprije želio potkupiti, a kad je vidio da ne može, krenuo je s prijetnjama. Prijetio je da će Gadžić ostati bez posla u Reiffeisen banci. Gadžić je krajem travnja 2014. godine podnio ostavku u NO Aluminija, isto kada i Kordić. U isto vrijeme je Kordić na sastanke u Primorku odlazio sa zaštitarima jer je strahovao za svoju sigurnost. Primorac je potom krenuo u juriš na Aluminij.

Najprije je prouzročio blokadu računa Aluminija, pustivši mjenice za naplatu 10,2 milijuna maraka. Lijanović i Nikšić su odmah preko Elektroprivrede HZHB-a pustili mjenice za naplatu 45 milijuna KM. Jednako je izrežirao i deblokadu kompanije u srpnju 2014. godine. Nikšić i Lijanović su kumovali ”traženju” rješenja dužničke krize u Aluminiju tako da se dugovi što manje pretvaraju u vlasničke udjele, kako EP HZHB ne bi dobio nadzor nad tvrtkom. U traženje rješenja tada se uključio i Martin Raguž.

Izravni dogovor Lagumdžija – Primorac

Iza kulisa se u to vrijeme postavljala nova upravljačka struktura u kompaniji. Nikica Ljubić je postao generalni direktor, direktor je postao i Tomislav Lovrić, a u Nadzorni odbor je ušao Mirsad Mujić. Podršku tom projektu su davali Nikšić i Osmanović, dok je Lijanović tada bio uhićen zbog sumnje da je utajio poreze i carinska davanja.

Nije jasno čime je Primorac tako zadužio NIkšića, niti na koji mu se način odužio za usluge. Neke informacije govore kako je sve rađeno temeljem izravnog dogovora Lagumdžija – Primorac. Novom upravljačkom strukturom, kao i većinom u NO Aluminija, Primorac je uspio potpuno ovladati kompanijom. Preko svoje tvrtke Primorka, kao posrednik u prodaji, diktira komercijalne uvjete poslovanja prema drugim kupcima metala, TLM-u i Glencoreu, pri čemu se gotovo ucjenjivački postavlja posebno prema TLM-u tražeći avansno plaćanje. Odgoda plaćanja znači povećanje cijene proizvoda…

Uspostavio je i suradnju s Veselinom Pejovićem, zvanim Veso, kojem je pomogao da postane vlasnik crnogorskog KAP-a. Pejović je KAP kupio za 28 milijuna eura, a Primorac mu je pomogao sa 7,7 milijuna eura. Taj iznos se sada vraća kroz robu iz KAP-a (inkognit, aluminij).

Imajući sve to u vidu i nije čudno što je Marijan Primorac Prndelj ponio titulu ‘hercegovačkog Sanadera’!

Uloga HDZ-ovaca u Primorčevu usponu

Iako su se oba HDZ-a (RH i BiH) distancirali od Marijana Primorca, on još uvijek održava žive kontakte prema pojedincima, pogotovo prema bivšim ministrima s kojima je imao „poslovne“ odnose. Sastanci se dogovaraju u Zagrebu i u Makarskoj. Ivica Galić, predstavnik malih dioničara u NO Aluminiju kojeg je postavio Primorac, također je član HDZ-a. Radio je prije na Carini i od tada se njih dvojica poznaju. I to ne samo da se poznaju nego su tada zajedno zaobilazili carinske propise i stvarali nezakonitu ekstra dobit.

Od Modrićeva transfera Mamić je na Primorčev račun prebacio 3,6 milijuna kuna

Neki su se zaljubljenici najvažnije sporedne stvari na svijetu odmah prisjetili da su Marijana Primorca vidjeli 2011. u svečanoj loži Kantride na utakmici Hrvatska – Latvija. Jedno od mjesta u loži “za najuglednije”, do tadašnjeg Dinamovog trenera Krune Jurčića i red iza Zdravka Mamića, zauzeo je taj hercegovački tajkun, javnosti poznat po sinu koji je 2002., kao 17-godišnjak, BMW-om usmrtio godinu dana mlađe djevojke Anu Andrijašević i Katu Erceg

Nakon uhićenja braće Mamić u medijima je objavljeno da je dijelom novca što ga je od Dinama kao polovinu iznosa od odštete za transfer u Tottenham dobio Luka Modrić, bivša supruga Zorana Mamića, Vanja Mamić, platila je stan u Zagrebu. Osim toga oko 3,5 milijuna uplatila je na svoj račun, dok je sin Zdravka Mamića, Mario, na očev račun prebacio nešto manje od 700 tisuća kuna.

No, prilično neopaženo je prošao podatak da je na račun “hercegovačkog Sanadera”, Marijana Primorca, poduzetnika bliskog Mamiću, ali i bivšem premijeru Ivi Sanaderu, uplaćeno 3,6 milijuna kuna. Neki su se zaljubljenici najvažnije sporedne stvari na svijetu odmah prisjetili da su Marijana Primorca svojedobno, točnije 12. 10. 2011. godine vidjeli u svečanoj loži Kantride na utakmici Hrvatska – Latvija. Jedno od mjesta u loži “za najuglednije”, do tadašnjeg Dinamovog trenera Krune Jurčića i red iza Zdravka Mamića, zauzeo je hercegovački tajkun Marijan Primorac, javnosti poznat po sinu koji je 2002., kao 17-godišnjak, BMW-om usmrtio godinu dana mlađe djevojke Anu Andrijašević i Katu Erceg.

Prva presuda od dvije godine i šest mjeseci zatvora mu je poništena, a na novom suđenju kazna je smanjena za šest mjeseci, uz sudsko obrazloženje da “dolazi iz obitelji društveno prihvatljivog ponašanja”, što je, u svakom slučaju, skandaliziralo hrvatsku javnost. Samo dvije godine poslije tog tragičnog događaja, Marijan Primorac je ponovno izazvao burne reakcije u javnosti nakon što je obznanjeno da je on kupio prvi BMW Ivi Sanaderu, dok je još trajao proces protiv njegovog sina. Inače, Ivan Primorac, sin makarskog tajkuna Marijana, u zatvoru otvorenog tipa kraj Pule proveo je 22 mjeseca.

Hoće li Primorac završiti kao Berlusconi?

Bajić ucijenio Primorca lascivnim SNIMKAMA S MIRJANOM HRGOM!

Prva prijava protiv Primorca, zbog organiziranja druženja njegovih partnera u Širokom Brijegu s djevojkama iz escort agencija, stigla je od roditelja jedne od djevojaka, koja je tek postala punoljetna. A kada je otac te djevojke saznao da mu je kći završila u Primorčevu krugu, otvorio je dušu i odlučio progovoriti i o najmračnijim tajnama ‘hercegovačkog Sanadera’

Iako je Marijan Primorac prvotno odbio svjedočiti protiv utamničenog bivšeg premijera da je na ime donacija HDZ-u, osobno Sanaderu 2003. predao 30 tisuća njemačkih maraka, godinu dana kasnije 200 tisuća kuna, a krajem 2004. i 300 tisuća eura za kupnju blindiranog BMW-a, ipak je njegovo svjedočenje ugledalo svjetlo dana za vrijeme suđenja u aferi Fimi medija u siječnju 2013. godine.

Naime, Primorac je tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću bio izuzetno važan svjedok, pa je ovaj našao načina kako da moćnog hercegovačkog tajkuna i bivšeg suvlasnika Prve sportske kladionice, natjera na svjedočenje. Bajić je Primorca ucijenio intimnim snimkama s novinarkom Mirjanom Hrgom, nakon čega je on odmah pristao svjedočiti. No, kako stvari sada stoje, Primorac bi se opet mogao naći na sudskoj klupi, ali ovaj put ne kao svjedok nego u ulozi optuženika. Naime, na osnovu prijave nekolicine djelatnika mostarskog Aluminija o nezakonitom poslovanju te tvornice, SIPA, Državna agencija za istrage i zaštitu u BiH) počela je voditi predistražne radnje, a i prvi svjedoci su već počeli davati iskaze. Mnogi se sada pitaju, hoće li bosanska SIPA biti brža od hrvatskog DORH-a.

Primorčeva urođena glad za novcem i mladim djevojkama mogli bi mu se, kao bumerang, obiti o glavu. Baš kao što je svojedobno bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi bio optužen za seks s maloljetnom Ruby. Iako je u konačnici Berlusconi oslobođen, insajderi u Primorčevu slučaju misle, da se on, u slučaju ozbiljne istrage neće moći izvući kao bivši talijanski premijer. Tim prije što je prva prijava protiv Primorca, zbog organiziranja druženja njegovih partnera u Širokom Brijegu s djevojkama iz escort agencija, stigla od roditelja jedne od djevojaka, koja je tek postala punoljetna. A kada je otac te djevojke saznao da mu je kći završila u Primorčevu krugu, otvorio je dušu i odlučio progovoriti i o najmračnijim tajnama “hercegovačkog Sanadera”.

Autor: Ozren Prlenda / 7Dnevno