Published On: Sun, Aug 25th, 2013

Hercegovački će biser ponovno sjati

Manje-više svima je poznato kako je Stolac gradić na jugu Hercegovine, u posljednjem ratu doživio nevjerojatna razaranja, a nekada bio poznat po svojim spomenicima i starinama.

Danas Stolac ima točno 30 nacionalnih spomenika, tek onih proglašenih od Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Većina tih nacionalnih spomenika u ratu je sravnjena sa zemljom ili uništena a danas se mogu vidjeti samo kosturi njihovih zidova.

“Želim naglasiti kako u razdoblju od završetka rata pa do danas država, odnosno Federacija BiH, nije dala nikakvu značajniju potpori obnovi nacionalnih spomenika u Stocu. Ako izuzmemo simboličnu pomoć za obnovu četiri gradske džamije koje su nacionalni spomenici, možemo kazati da nije bilo ama baš nikakve podrške za obnovu nacionalnih spomenika”, rekao je federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

“Točnije, riječ je o projektu ARCH – Stolac: ‘Naslijeđe kao most između zajednica, Rekonstrukcija arhitektonskog naslijeđa u Stocu – Obnova i razvoj ratom razrušene zajednice’. Ovaj projekat je odobren krajem 2007. godine, da bi odlukom Europske komisije i Vijeća ministara BiH bio dodijeljen federalnom Ministarstvu kulture i sporta na provedbu”, ističe on.

“u listopadu 2012. pristupili smo izvođenju radova i danas smo pri samom kraju. Rok od 18 mjeseci će biti ispoštovan, a radovi završeni nakon otprilike 12 mjeseci”, kaže Kaplan za ‘Oslobođenje’.

Europska komisija financira projekt s 1.500.000 eura, a Zavod za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta uradio je projekte za četiri vrste objekata: Stari grad Stolac, ćuprije na Bregavi, mlinice na Bregavi, te Šarića kuću.

Dnevnik.ba