Published On: Sub, srp 31st, 2021
#3rd | By Desk

Hercegovska ljepotica sve je zanimljivija turistima: “Ženska džamija” u Ljubuškom jedina je takva u ovom dijelu Mediterana

LJUBUŠKI  – U Ljubuškom se nadaju da će Krehića ili Ženska džamija na Prilazu, jedna od rijetkih s takvim nazivom u Bosni i Hercegovini, uskoro postati treći vjerski objekat Bošnjaka muslimana u tom gradu koji će se naći na listi nacionalnih spomenika BiH.

To bi bio drugi uspjeh s obzirom da je u džamiji 2017., nakon gotovo osam desetljeća, prvi put ponovno klanjan teravih-namaz tokom ramazana.

Aktivnosti na uvrštavanju ove džamije kod Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na listu nacionalnih spomenika su počele, zajedno s Musalom, a moguće i s Gožuljskom džamijom.

“Imamo dvije džamije, inače najstariju na kula gradu Nesuh-age Vučjakovića iz 1558. godine i Vitinsku ili Ali-bega Kapetanovića sagrađenu između 1856. i 1858. godine koje su već objekti proglašeni nacionalnim spomenicima BiH i pod zaštitom su države. Krehića ili Ženska džamija to isto sigurno zaslužuje i ona bi kao takva trebala biti nacionalni spomenik BiH. Pokrenuta je procedura da se zajedno s Musalom, možda i Gožuljskom džamijom, i nekim kućama iz osmanskog vremena koji podsjećaju na arhitekturu tog vremena stave na listu nacionalnih spomenika BiH”, kaže hadži Šemso ef. Germić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški.

Džamija tipični mahalski mesdžid

On navodi da su rijetki gradovi i mahale u kojima se mogu naći kaldrmisane, kamene ulice. Efendija Germić kaže da se uz malo truda i razumijevanja lokalnih vlasti može puno učiniti za dobrobit tog nacionalnog blaga.

“Ove kamene sokake možete možda vidjeti još samo u Počitelju i nekim manjim mjestima. Ovdje u Ljubuškom je to zaista izvorno očuvano. Samo što o tome niko ne brine. Mislim da lokalna zajednica možda nije dovoljno tome poklonila pažnju, ali smatram da bi za ubuduće to morala i trebala da uradi”, cijeni efendija Germić.

Kaže kako je posebno Krehića ili Ženska džamija posve rijetka s takvim nazivom u BiH i stoga je posebno blago.

Koliko nam je poznato u Bosni jedino kraljevski grad Jajce ima nešto slično ovome. Tzv. Žensku džamiju.

poskok.info

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x