HERCEGOVAČKA BANKA i službeno pokopana

MOSTAR – Nakon terorističkog napada na ovu banku, koji je organizirala poznata teroristička ćelija OHR uz vojnu pomoć terorista u SFOR-u i NATO-u banka je godinama živjela na aparatima da bi   agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) ukinula  dozvolu za rad jučer, koja je dulje od 11 godina bila pod privremenom upravom nakon što je međunarodna uprava naložila njezinu blokadu sumnjajući u zloporabe. Ovo je prvi put u povijesti Europe da terorist koji uništvi privatnu svojinu kasnije njome i upravlja te priprema njenu likvidaciju. Nitko do danas nije odgovarao za nestanak Hercegovačke banke. Nikakve prljave rabote u njoj nisu nađene. Jedino što se promijenilo jeste struktura banaka u HercegBosni. Naime od upada OHR-a tenkom na banku naglo su se proširile austrijske banke u ovom dijelu BIH. Ekonomisti to zovu slobodno bankarsko tržište. Hrvati HercegBosne to zovu terorom.

Kako je u četvrtak priopćila FBA, tijekom privremene uprave poduzimani su napori na očuvanju imovine i iznalaženju potencijalnog investitora za prodaju, spajanje, pripajanje ili dokapitalizaciju banke.-Budući banka u proteklom razdoblju nije ispunila minimalne zakonske uvjete za poslovanje, Agencija za bankarstvo FBiH ukinula je bankarsku dozvolu za rad Hercegovačke banke d.d. Mostar, otvorila postupak likvidacije i za likvidacijskog upravitelja imenovala Nikolu Fabijanića, navodi se u priopćenju Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Hercegovačka je banka bila dobila privremenu upravu nedugo nakon pokretanja projekta hrvatske samouprave, kojim je HDZ BiH nastojao osporiti tadašnju vlast u BiH, piše Hina.

Privremena uprava u Hercegovačku banku d.d. Mostar uvedena je Odlukom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Wolfganga Petritscha 5. travnja 2001.godine i za privremenu upraviteljicu imenovana je Toby Robinson. Potkraj 2006. okončan je njezin mandat.
Za navodne zloporabe u Hercegovačkoj banci i pronevjere proračunskog novca iz Republike Hrvatske, koji je stizao za Hrvate u BiH, vođen je sudski postupak protiv bivšeg člana predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića. On je prvostupanjskom odlukom suda osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu, nakon čega se ”sklonio” u Hrvatsku.

Prizivno vijeće Suda BiH poništilo je tu presudu i naložilo novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno. HDZ BiH je 3. ožujka 2001. proglasio Hrvatsku samoupravu u BiH kojom je nastojao osporiti vlast u BiH, a sumnjalo se da je novac za financiranje vojnika u okviru vojske BiH koji su bojkotirali tu vlast stizao iz poduzeća u vlasništvu Hercegovačke banke.