Published On: Čet, ožu 11th, 2021
#3rd | By Desk

HERCEG: Nadam se da neće doći do novog “lockdowna” jer bi gospodarstvo to teško podnijelo

Pandemija koronavirusa ponovno jača u cijeloj BiH, a izuzetak nije ni Hercegovačko-neretvanska županija. Stručnjaci dvoje, za neke je treći val, za druge rep drugog vala. Na mala vrata ponovno se uvode pojmovi zatvaranja, zaključavanja i lockdowna. Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, Hrvatskom Medijskom Servisu je kazao kako bi gospodarstvo županije kojoj je na čelu teško podnijelo novo zatvaranje te da se nada da do tog scenarija doći neće.

  • Herceg je rekao da prema podacima relevantnih zdravstvenih institucija od sredine veljače dolazi do porasta broja novooboljelih, a taj rast se nastavlja i ovih dana. Uz napomenu da nije stručnjak za to područje, Herceg je ponovio mišljenje dr. Avdića, direktora Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, koji je kazao da se nalazimo u trećem valu.

“Stoga opetovano pozivamo na dosljedno poštivanje epidemioloških mjera, posebice izbjegavanja većih skupova i zatvorenih prostora, te nošenje maski i držanje preporučene distance. Te mjere, uz redovitu higijenu ruku, izbjegavanje dodirivanja lica rukama, ostajanje kući ukoliko se osoba ne osjeća dobro su, za sada, najbolji i najučinkovitiji način zaštite. Pokažimo odgovornost i prema sebi i prema drugima – poštujmo propisane epidemiološke mjere”, kazao je Herceg.

Sugovornik HMS-a kaže da će o mogućem novom „zatvaranju“ svoje mišljenje dati struka na temelju epidemiološke situacije.

“Konačna odluka, koju nadam se nećemo morati donositi, bit će rezultat sagledavanja svih aspekata i posljedica koje jedna takva, vrlo složene mjera, za sobom nosi”, kaže Herceg.

Predsjednik Vlade HNŽ podsjetio je da je tijekom protekle godine Vlada, suočavajući se sa zdravstvenom i ekonomskom krizom prouzrokovanom pandemijom koronavirusa, na temelju tzv. Korona zakona izravno pomogla 83% subjekata koji su se prijavili na Javni poziv te time dala potporu očuvanju radnih mjesta u gospodarstvu i očuvanju krajnje potrošnje.

Herceg napominje da je tim zakonom pružena potpora i dijelu proračuna jedinica lokalne samouprave (dio poreza na dohodak) te izvanproračunskih fondova (opća vodna naknada i poseban porez). Ponovio je da je ukupno 1.914 gospodarskih subjekata Vlada dodijelila financijsku potporu.

“Suglasan sam s onima koji kažu kako bi naše gospodarstvo teško podnijelo novo zatvaranje – novi lockdown, te se nadam kako do toga nećemo doći”, rekao je Herceg.

Nastava u učionici nezamjenjiva

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva ovih dana razmatra naredbe i preporuke o kojima bi Vlada trebala odlučiti, a jedna od njih je izazvala salve negodovanja u javnosti. To je povratak nastave na svim razinama obrazovnog sustava na online model. Referirajući se na ovu tvrdnju Herceg podsjeća da je već kazao da o mogućem novom „zatvaranju“ svoje mišljenje treba dati struka na temelju epidemiološke situacije.

“Ali, ako mene pitate, iz mog iskustva kao premijera i sveučilišnog profesora, od početka ove školske i akademske godine bio sam i jasno se zalagao za klasičnu nastavu. Zato što među učenicima, studentima i u školstvu nemamo takav broj pozitivnih i u obrazovnim institucijama se najviše poštuju epidemiološke mjere, da bi se nastava vratila na online – na daljinu”, rekao je Herceg.

Herceg kaže da je susret učitelja i profesora s učenicima i studentima nezamjenjiv.

-Više puta do sada sam otvoreno govorio o on-line nastavi u našim i ovim pandemijskim uvjetima. Naglasio sam da, iako je on-line nastava polučila određene uspjehe omogućivši uspješan završetak prošle školske godine, ipak ništa ne može zamijeniti živu riječ i susret učitelja, nastavnika i profesora s njihovim učenicima i studentima u učionici, u klupama, kazao je Herceg.

Predsjednik Vlade HNŽ dao je i dozu optimizma.

“Usprkos svemu, želim ostati optimista i vjerovati u to kako će uskoro doći do vraćanja naših života u normalne tokove i kako ćemo ponovno živjeti onako kako smo navikli!”, rekao je Herceg./B. G./HMS/