Published On: Pon, ožu 14th, 2022

Herceg: Vlada povećava plaće proračunskim korisnicima – 15% za dvije godine – Republika

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg potvrdio je za Fenu da se u posljednje vrijeme održava intenzivna komunikacija između Vlade HNŽ-a i predstavnika sindikata proračunskih korisnika u toj županiji, ali i da je Vlada spremna ići na povećanje plaća za oko 5.500 proračunskih korisnika.

“Premda uredno, odnosno u potpunosti Vlada ispunjava sve obveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, i više od toga, kolege ministri iz mjerodavnih resora i ja zbog aktualne smo krize održali nekoliko sastanaka s čelnim ljudima sindikalnih organizacija koje okupljaju zaposlenike osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika. Iako smo daleko od okolnosti koje bismo mogli ocijeniti pogodnim trenutkom za razgovore o dodatnom rastu plaća, a podsjećam kako je ova vlada povećala plaće svim proračunskim korisnicima za više od 15 % kroz tri godine, uz niz drugih financijskih intervencija za poboljšanje životnoga statusa građana, svjesni smo nezahvalnih okolnosti i sveopćega rasta cijena s kojima se naši sugrađani nose. Na tomu tragu, iskazali smo našim socijalnim partnerima spremnost za udovoljavanje njihovim zaista opravdanim traženjima, ali kroz održiv modus koji još trebamo od kraja utvrditi”, kazao je Herceg.

Sindikati, naime, traže povećanje plaća svim proračunskim korisnicima za ukupno 15 % u odnosu na postojeće visine osobnih dohodaka. Prvi čovjek izvršne vlasti HNŽ-a, pak, poručuje kako su volja i spremnost Vlade za ovim iskorakom nedvojbeni, ali i kako su u obvezi uspostaviti održiv i realan ritam toga povećanja.

“Čini mi se kako naši partneri razumiju da ova vlada neće ”istrčavati” s obećanjima niti preuzimati na sebe neostvarive obveze. Ono što zasad vidimo kao izgledno rješenje jest rast plaća od više od 15 % kroz dvije godine odnosno rast od 8 % u prvoj i dodatnih 7 % u drugoj godini. S tim ćemo prijedlogom izići pred članove Vlade i sindikalne čelnike i, uvjeren sam, postići džentlmenski dogovor, međusobno uvažavajući i novonastalu krizu, ali i realno stanje s punjenjem županijskoga proračuna odnosno održivosti javnih financija”, poručio je Herceg, komentiravši kako očekuje da će nedavna izmjena, kako ističe, nepravednoga Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH pomoći HNŽ-u u realiziranju ove zajedničke nakane Vlade i socijalnih partnera.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
2 mjeseci prije

Dnevna inflacija 3%, povecanje za 3 godine 15 %. K’o prezivi adezejevsku matematiku, pricat ce

Dama
Dama
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
2 mjeseci prije

Go home!

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Dama
2 mjeseci prije

Svrbi istina, oho 🙂

Gost
Gost
2 mjeseci prije

Je.. te proračunski korisnici. Oni mogu preživjeti poskupljenja i ako im smanjite plaće. To trebate napraviti.