Published On: Tue, Oct 27th, 2015

HENESSEY MOŽE BITI ZADOVOLJNA: SBB predložio ministricu

Nakon finalnog razgovora i dogovora predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, iz centrale Saveza za bolju budućnost danas su u Ured predsjednika Federacije BiH dostavljena imena novih četvoro ministara koje ova stranka predlaže u Vladu Federacije BiH.

Tako je za ministricu turizma i okoliša predložena doc. dr. Edita Đapo, za ministra energetike, rudarstva i industrije predložen je mr Nermin Džindić, za ministra za rad i socijalnu politiku i zamjenika premijera iz reda srpskog naroda predložen je Vesko Drljača, a za ministra trgovine predložen je Zlatko Vujanović. Kako Dnevni avaz neslužbeno doznaje, izbor odluka o potvrđivanju novih ministara u Parlamentu BiH bi trebao biti donesena do petka.

Životopisi budućih ministara

Edita Đapo

Edita Đapo rođena je 23. 10. 1973. u Trebinju. Diplomirala je 1996. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Od 1999. do 2006. godine radila je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Školovanje je nastavila u Japanu, na prestižnom univerzitetu Tohoku, gdje je 2007. godine stekla zvanje doktora ekonomije. Od 2008. – 2009. godine na Tohoku univerzitetu radila je kao istraživač. Na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu bila je docent od 2009. – 2012. godine. Od 2012. – 2014. Đapo je vrlo uspješno obavljala funkciju zamjenice ministra financija i trezora u Vijeću ministara BiH. Od svibnja 2014. godine do danas docent je na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu. Aktivno govori engleski i japanski jezik.

Nermin Džindić

Nermin Džindić rođen 11. 03. 1977. godine. Srednju školu završio je u Živinicama 1996. godine, a Strojarski fakultet na Univerzitetu u Tuzli 2003. godine i stekao zvanje diplomiranog inžinjera strojarstva – proizvodnog smjera. Magistrirao je 2006. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Govori engleski jezik i ima bogato radno iskustvo u gospodarstvu i uspješnim inozemnim kompanijama (CIMOS – Kopar, Honeywall – Les Vosges, BWTS Kircheimbolanden – Njemačka…).

Džindić ima i iskustvo rada na rukovodećim pozicijama u namjenskoj industriji FBiH. Jedan od razloga zašto se predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić odlučio da ga predloži za mjesto ministra energetike, rudarstva i industrije – jednog od najvažnijih ministarstava u Vladi FBiH – je i to što je i ranije uspješno surađivao s premijerom Fadilom Novalićem i što se želi izbjeći situacija iz vremena kada je na čelu tog ministartva bio DF-ovac Reuf Bajrović, koji je bio u latentnom sukobu s federalnim premijerom,navodi Radončiću blizak Dnevni avaz.

Vesko Drljača

Vesko Drljača rođen je 20. siječnja 1961. godine. Osnovnu školu i Opću gimnaziju završio je u Zvorniku. Od 198.1-1985. godine studirao je i završio Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje diplomiranog pravnika. Živi i radi u Sarajevu. Aktivno govori engleski jezik.

U razdoblju veljača 1986. – travanj 1996. godine radio je kao državni službenik na poslovima i zadacima upravnog rješavanja u drugom stupnju u Republičkom ministarstvu unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine.

U Ministarstvu pravde i opće uprave Bosne i Hercegovine radio je kao viši stručni suradnik za izradu i tumačenje propisa iz oblasti državljanstava i putnih isprava u razdoblju 1996. – 1998. godine. Od lipnja 1998. do lipnja 2004. godine bio je viši stručni suradnik u Ministarstvu civilnih poslova BiH – Sektor za državljanstvo i putne isprave. Radni angažman nastavio je u Ministarstvu sigirnosti BiH, gdje je u razdoblju 2004. – 2006. bio šef Odsjeka za koordinaciju i usklađivanje propisa u Sektoru za međunarodnu suradnju. Od lipnja 2006. godine obavlja dužnost tajnika Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini – FIPA.

Zlatan Vujanović

Zlatan Vujanović rođen 06. 05. 1965. godine u Travniku, gdje je završio osnovnu školu i Opću gimnaziju. Na Vojnotehničkom fakultetu u Zagrebu 1989. godine diplomirao elektroniku – smjer telekomunikacije i stekao zvanje diplomiranog inžinjera elektronike.Nakon studija, od 1989. do 1994. godine radio je kao glavni metrolog za elektronske instrumente u Mjernom laboratoriju Tehničko-remontnog zavoda u Travniku. Na Vojnotehničkom fakultetu u Zagrebu u razdoblju 1990.-1992. pohađao je i u potpunosti odslušao postdiplomski studij iz oblasti Elektronička mjerenja i mjerna instrumentacija, ali uslijed rata na prostorima bivše SFRJ nije magistrirao. Aktivno govori engleski jezik.

U razdoblju 1994. – 2013. radio je u vodećim međunarodnim institucijama u BiH – UN, SFOR, UNHCR, USAID, NATO i EUFOR na menadžerskim i administrativnoorganizacijskim poslovima, pri čemu je stekao respektabilno profesionalno i menadžersko iskustvo. Tijekom angažmana u UNHCR i USAID uspješno je vodio višemilijunske humanitarne projekte. Od 2013. godine konsultant je u nevladinom sektoru. Na Općim izborima 2014. godine bio je kandidat SBB-a za Skupštinu Srednjebosanske županije. Živi u Travniku.

Ne sumnjamo kako će  šefica Vijeća Europe u BIH Mary Anne Henessey biti zadovoljna ovim rješenjem budući da bi Vlada FBIH ovako mogla imati već tri  ministrice od kojih bi dvije bile HDZ-ove a jedna SBB-ova. Henessey je naime nedavno kritizirala sastanak SDA i SBB na kojem nije bilo niti jedne žene.

DF je također radio sastanke sa SDA i SDS-om na kojima nije bilo niti jedne žene a nisu dali niti jednu ministricu.