Subota, 15 lipnja, 2024

Helez pokreće reviziju nad bivšim pripadnicima HVO-a u Hrvatskoj

Must Read

Izaslanstvo Vlade Federacije BiH predvođeno federalnim ministrom za pitanja branitelja i invalida obrambenooslobodilačkog rata Zukanom Helezom boravi u Republici Hrvatskoj u službenom radnom posjetu Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske.
Danas, prvog dana boravka, ministar Helez se sastao s ministrom branitelja Republike Hrvatske Predragom Matićem, gdje je razgovarano o suradnji dvaju ministarstava, pitanjima primjene Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i razmjeni podataka, te iskustvima o ispunjavanju uvjeta o pristupanju EU.
“Imamo nekoliko otvorenih tema za razgovore. Razgovarali smo o reviziji. Prenijeli smo naša iskustava da bi i oni to pokušali, jer oni to još nisu ni pokušali uraditi. Zatim smo razgovarali o dobitnicima najvećih ratnih priznanja, prvenstveno trolista – hrvatskog odličja trolist. Došli smo do saznanja da se puno krivotvorilo u BiH. Dogovorili smo da usporedimo originalne popise iz Hrvatske i one koje mi imamo u BiH, time ćemo vidjeti tko jeste, a tko nije dobitnik ovog ratnog priznanja”, kazao je Agenciji Fena ministar Helez nakon sastanka s ministrom Matićem.
“Zatim, došli smo do spoznaje da mnogi koriste povoljnu mirovinui u Hrvatskoj i u BiH. Odnosno u Hrvatskoj koriste mirovinu, a u BiH povoljnu mirovinu, a to po zakonu ne može. Dovest ćemo do sravnjavanja podataka i riješiti ove probleme”, kazao je ministar Helez.
Po njegovim riječima, bit će formirano i stalno zajedničko povjerenstvo za suradnju dvaju braniteljskih ministarstava.
“Oformit ćemo dvije ekipe iz jednog i drugog ministarstva da naprave programe, odnosno kako su oni uradili i napravili zadruge gdje se veći broj razvojačenih branitelja zapošljava i time rješavaju problem nezaposlenosti razvojačenih branitelja. U Hrvatskoj je to jako dobro urađeno. Oni su nam objasnili kako to ide i formirat ćemo dvije ekipe koje će pripremiti program zapošljavanja i formiranja zadruga u BiH”, kazao je ministar Helez.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -