Published On: Pet, velj 12th, 2021

HELEZ NAD MOSTAROM: Zašto obiteljima nestalih Hrvata Bugojna ne ponudi rotirajućeg načelnika?

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić objasnio je kako je uopće došlo do ideje da Mostar dobije tri gradonačelnika koji bi se na ovoj funkciji “rotirali” svakih 16 mjeseci.

Kako je rekao Nikšić, kreator inicijalnog prijedloga bio je potpredsjednik SDP-a Zukan Helez, a prijedlog su dalje, SDA-u i HDZ-u, proslijedili sam Nikšić i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

“Kolegij Predsjednika SDP-a razmatrao je pitanje današnje sjednice Gradskog vijeća u Mostaru u varijanti u kojoj su u drugi krug izbora ušli kandidati HDZ-a i SDA. Suočeni s činjenicom da bi vijećnici SDP-a svojim neglasanjem praktično izabrali gradonačelnika iz HDZ-a, kao i da glasanje za kandidata iz SDA ne bi jamčilo njegov izbor, a u oba slučaja bi narušili principe koje smo zagovarali, željeli smo dati podršku našim vijećnicima i rukovodstvu Gradske organizacije da donesu najbolju odluku. Potpredsjednik Zukan Helez ponudio je ideju rotiranja gradonačelnika “, kazao je Nikšić sarajevskom portalu Klix.

Dodao je da im se ideja učinila kao najkvalitetnije rješenje u ovom trenutku, a koje nikoga ne čini ni pobjednikom ni poraženim.

“Prihvaćanje takvog prijedloga jedne ili obje stranke opredjeljujuće je za daljnji rad i glasanje naših vijećnika. Ideju sam prezentirao kolegi Kojoviću i praktično smo je kao BH blok odlučili prezentirati čelnicima SDA i HDZ. Nakon telefonskih razgovora koje smo Peđa i ja obavili, Izetbegović je prihvatio ideju, dok je Čović nažalost odbio. Sada smo u fazi izrade teksta sporazuma što će uraditi kolege iz NS-a, pa onda usuglašavanja i eventualnog potpisivanja”, dodaje Nikšić.

Istakao je da, bez obzira što je Čović u startu odbio prijedlog mišljenja su da im treba ostaviti prostora da se priključe sporazumu u slučaju da se predomisle.

“Iskreno mislim da bi ovo moglo biti rješenje koje bi konačno moglo pokrenuti integracijske procese u Mostaru, uvođenje transparentnog poslovanja i reviziju utroška proračunskih sredstava”, zaključuje Nikšić.

“Zukan je kreirao inicijalni prijedlog. Mi ga prezentirali Našoj stranci, oni prihvatili. Ponudili smo telefonima SDA i HDZ-u, Bakiru je Peđa rekao, Draganu sam ja. Bakir je prihvatio, Čović odbio. Treba sad napraviti i potpisati sporazum”, kazao je Nikšić.

Podsjećamo, ovim sporazumom predviđeno je rotiranje tri osobe na poziciji gradonačelnika s mandatom po 16 mjeseci, a to bi u trenutnom odnosu snaga bili vijećnici iz HDZ-a, Koalicije za Mostar i Bh. bloka. SDA i Bh. blok podržali su ovu ideju, međutim, predsjednik HDZ-a Dragan Čović odbio je ovaj prijedlog./HMS/