Published On: Thu, Jun 20th, 2013

Helez bi mogao u zatvor ukoliko obustavi mirovine zbog nezakonite revizije

Skupština Županije zapadnohercegovačke najavila je podnošenje kaznenih prijava protiv ministra Zukana Heleza ukoliko dođe do obustave isplata primanja braniteljima HVO-a.

Skupština Županije zapadnohercegovačke naložila je u srijedu svim institucijama u ovoj županiji da odbiju suradnju s nezakonito imenovanim timovima za reviziju branitelja koje je uspostavilo federalno ministarstvo branitelja.
Skupština je najavila podnošenje kaznenih prijava protiv ministra Zukana Heleza ukoliko dođe do obustave isplata primanja braniteljima HVO-a što je on najavio zbog nemogućnosti pristupa vojnoj evidenciji u više hrvatskih općina na području Hercegovine.

Na izvanredno sazvanoj sjednici skupštine održanoj u srijedu u Širokome Brijegu nazočili su svi predstavnici vlasti u Županiji zapadnohercegovačkoj, od općinskih načelnika, predstavnika u državnim institucijama i braniteljskih udruga te je jednoglasno donesena odluka kojom se oštro osuđuje Helezov nalog o obustavi isplate zakonitih primanja braniteljima i poziva na poduzimanje mjera.

“Tražimo od svih institucija u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Federaciji BiH da, poštivajući načelo vladavine prava, zaštite hrvatske branitelje bivše pripadnike HVO-a u BiH, i njihova zakonom stečena prava, te poduzmu sve mjere u cilju procesuiranja onih koji nezakonitim postupcima ukidaju stečena prava hrvatskih branitelja, bivših pripadnika HVO-a u Bosni i Hercegovini”, stoji u zaključcima ŽZH-a.

Traži se od svih institucija u ovoj županiji “da odbiju bilo kakav oblik suradnje koji bi značio kršenje pozitivnih propisa” i rada revizijskih timova koji se smatraju nezakonitim.

Skupština ŽZH-a je zatražila da se imenuju zakoniti timovi o reviziji braniteljskih prava što podrazumijeva i uključivanje bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane koje predlože hrvatske udruge. Helez je međutim imenovao revizijske timove po vlastitoj odluci, a hrvatske udruge u više su navrata prosvjedovale tvrdeći da se revizija provodi na štetu bivših pripadnika HVO-a.

Helez je nedavno naložio obustavu isplate naknada za nekoliko većinskih hrvatskih općina u Hercegovini koje su odbile dostaviti vojnu evidenciju o pripadnicima HVO-a koje smatraju da je nedavnom odlukom Ustavnoga suda Federacije BiH osporena zakonitost revizije koju provode timovi fesderalnog ministarstva branitelja

H/ Dnevnik.ba