Published On: Sri, tra 25th, 2012

HEJ SLAVENI: Istočni Europljani – nove žrtve EU ekstremista

bigger (15)

Nedavna odluka Švicarske da protivno svom članstvu u Schengenskom sporazumu uvede useljeničke kvote za “nove” članice Europske unije, a još više politički trendovi u starim članicama EU-a, Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj, otvaraju pitanje restrikcija u slobodnom kretanju zajedničkim schengenskim europskim prostorom, što je popuštanje populizmu pod naletom krajnje desnice, ocjena je koju u srijedu u komentaru iznosi ljubljansko “Delo”.

“Posvuda, a ne samo u Švicarskoj, strah i kriza postaju pokretači politike. U Nizozemskoj je pala vlada nakon što joj je potporu uskratio Geert Wilders, političar koji tvrdi da se Europa nalazi u zadnjoj fazi islamizacije, a u zadnjoj fazi svoj bijes okreće prema useljenicioma iz Istočne Europe.

U Francuskoj su Francois Hollande i Nicolas Sarkozy zajedno osvojili 55 posto glasova, a ostatak uglavnom dva ekstremna političara, na lijevoj strani tzv. kultivirani radikal Melenchon, a na suprotnoj Marine Le Pen, nasljednica francuskog fašizma: oboje su izrazito protueuropski orijentirani”, navodi u komentaru vodeći slovenski list.

“Delo” s posebnom zabrinutošću ocjenjuje nagovještaje Njemačke i Francuske da će nastojati uvesti mogućnost privremene suspenzije Schengena kontroliranjem nacionalnih granica u pojedinim slučajevima.

“Njemačka i Francuska zauzimaju se za restrikcije Schengena i ponovno uvođenje granične kontrole. Čemu onda otvorene granice, ako se traže restrikcije? To je zadnji zov nacionalistima, populistima i ekstremnoj desnici”, ocjenjuje u komentaru “Delo”. “Poticanje straha vrlo je rijetko dobar recept, a sigurnost rijetko mogu osigurati političari koji pokazuju prstom na imigrante, tražeći žrtveno janje kao krivca za krizu”, navodi vodeći slovenski list u komentaru od srijede.