Published On: Sri, ruj 21st, 2016

HDZ-u ne treba MOST


KREŠO BELJAK svojom je današnjom odlukom o predaji HSS-ovih potpisa HDZ-u, otvorio put Plenkoviću da složi Vladu u kojoj neće sudjelovati MOST.
Podsjetimo, Beljak je danas uoči Skupštine HSS-a kazao da će njegova stranka svoje potpise, odnosno njih pet, dati Plenkoviću i HDZ-u te da će im ostaviti rok od 100 dana u kojem te potpise više neće dirati. Odluka je na Predsjedništvu HSS-a donesena jednoglasno.
S Beljakovim glasovima, sada je već jasno, omjer snaga značajno se promijenio. MOST je izgubio pregovarački adut, budući da bi HDZ čak i bez njihovih mandata mogao skupiti 77 ruku u saboru.
HDZ uz svoj 61 mandat može računati i na 8 mandata manjinaca te, od danas, i na 5 mandata HSS-a, što ih dovodi do 74 ruke u Saboru. Milan Bandić je, iako još uvijek nije izravno potvrdio kome će dati svoja dva mandata, puno bliže HDZ-u i čini se da mu je ipak primamljivija opcija sudjelovanja u vlasti, nego u oporbi. Dobije li HDZ i njegove potpise, već ima 76 ruku u Saboru. Tu je i HDSSB-ov mandata, ali i Glasnović koji je već izrazio spremnost da pruži podršku HDZ-u, što nas dovodi do brojke od 78 mandata – što je dovoljna, premda ne i stabilna većina.
Ukoliko pak HDZ ipak postigne dogovor s MOST-om, već sam broj zastupnika HDZ-a, MOST-a i HSS-a iznosi 79. Pribrojimo li tome 8 zastupnika manjina, taj se broj penje na 87. Uz ruke HDSSB-a, Bandića i Glasnovića, ukupan broj mandata kombinacije HDZ-a i MOST-a popeo bi se na 91

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x