Published On: Fri, Oct 2nd, 2015

HDZ TUZLA: Mesić se nikada nije raspitao o stvarnom položaju i životu tuzlanskih Hrvata i uvjetima u kojima žive

U petak 2. listopada počasnim građaninom Tuzle postao  je g. Stjepan Mesić, bivši Predsjednik Republike Hrvatske. Iznenađujuća je to odluka i inicijativa gradskih otaca, osobito ako se zna da je gradska uprava tijekom 2014. godine inzistirala da se status počasnog građanina Tuzle dodijeli g. Ivi Josipoviću, također bivšem predsjedniku Republike Hrvatske. Budući je 2014. godina bila izborna godina, Predsjednik Josipović je u maniri istinskoga gospodina i vrhunskoga političara odustao od nominacije jer nije želio da se njegovo ime i funkcija koriste u predizborne svrheSDP-a BiH na prostoru Bosne i Hercegovine, niti je želio na takav način dobivati bodove u vlastitoj predsjedničkoj izbornoj utrci.

I kada se moglo očekivati da gradske vlasti nastave tamo gdje su stale, iznenada se pojavila nominacija za još jednog bivšeg Predsjednika Republike Hrvatske g. Stjepana Mesića.
Što je to tako iznenadno bilo motivom za dodjeljivanje statusa počasnoga građanina Tuzle g. Stjepanu Mesiću?!
Možda izborna kampanja unutar SDP-a BiH?!U tome slučaju, bivši  predsjednik Hrvatske iskorišten je jednokratno i pristrano,a to što je on sam na to pristao, nudeći se samo jednoj stranci, govori o njegovu političkom stavu.
Zbog svojih političkih stavova kojima često zanemaruje samu bit Bosne i Hercegovine kao domovine triju naroda i ostalih, a koja je definirana još ZAVNOBiH-om, a potvrđena u Daytonu, gospodin Mesić među bosanskohercegovačkim Hrvatima ne uživa previše simpatija.
Gradski odbor HDZ BiH Tuzla g.Mesiću posebice zamjera što se za deset godina vođenja Republike Hrvatske i nekoliko posjeta Tuzli, nijednom nije zaozbiljno raspitao o stvarnom položaju i životu tuzlanskih Hrvata i uvjetima u kojima žive. Jer da jeste, znao bi da Tuzla nema Statut, dakle gradski “ustav”, po mjeri svih njezinih građana i po kojem bi stanovnici svih tuzlanskih mjesnih zajednica odlučivali o prioritetnim projektima u sredinama u kojima žive, a mjesna zajednica imala onaj status koji joj pripada po uzoru na europske standarde.
Mesić je propustio šansu spoznati da brojni stanovnici našega grada još uvijek nemaju gradsku vodu, kanalizaciju, puteve, rasvjetu…
Da ga je zanimalo, kao što nije, mogao je motivirati gradske vlasti da na vrijeme porade na stvaranju boljih uvjeta života u tim sredinama. Uvjereni smo da bi i to barem djelomično zaustavilo odlazak mladih ljudi sa njihove rodne grude kako se u miru ne bi moglo narušiti ono što je tijekom domovinskoga rata ostalo očuvano, suživot i multietničnost ovoga prostora. A to je najveća naša vrijednost koju, nažalost, g. Mesić nije uzeo u obzir kada je trebalo i kada je mogao.
Iz svih navedenih, ali i mnoštva drugih razloga i pri tome ne ulazeći u motive gradskih vlasti, ma kakvi oni bili, Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine ne pristaje čak niti na simboličnu gestu dodjele počasnog građanina Tuzle g. Stjepanu Mesiću.
Odjel za informiranje GO HDZ BiH Tuzla