Published On: Sri, ožu. 8th, 2017

HDZ- SDA BEZ DOGOVORA: Izetbegoviću sve drugo važnije od izmjena izbornog zakona

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine održan je sastanak delegacija SDA i HDZ-a. Dragan Čović se prvi obratio novinarima nakon sastanka kazavši da se na sastanku razgovaralo o nizu tema.

“Nadamo se da će se europska perspektiva u skorijem vremenu otvoriti. Vidjeli ste komentare iz Bruxellesa, kako oni vide BiH. Svatko od tih ljudi na jedan korektan način procjenjuje situaciju u BiH. Zato smo uvjereni da ove godine trebamo aktivirati kandidatski status. Sa predstavnicima Srbije i Hrvatske moramo otvoriti mnoga bitna pitanja. Stvoriti odnos jednakosti sva tri naroda. Također, žurno provesti sve ono što smo zapisali u našim agendama”, poručio je Čović, kako prenosi N1 televizija.

Povodom dolaska premijera Srbije Aleksandra Vučića u Sarajevo, Čović je kazao:

“Što se tiče gospodina Vučića, mislim da će biti dva puta u narednih mjesec dana u BiH. Očekujem da pokušamo dalje izgrađivati odnose u duhu izjava koje daje gospodin Vučić ovih dana. Moramo nametnuti BiH kao mjesto rješenja problema”.

Još je kazao da se SDA i HDZ moraju dogovoriti o nizu pitanja, te trenutne odnose dvije stranke nazvao “pristojnim”.

“Bojim se da će oporbene stranke koristiti ovo vrijeme da potiču nove krize, jer mi do sada nismo pokazali da imamo uvjerljivu parlamentarnu većinu. Mi smo partnerima iz SDA dali naše viđenje Izbornog zakona BiH. Oko toga imamo vrlo jasan stav. Danas se nismo pretjerano bavili time, ali smo prošli niz pitanja. Današnji odnos dvije stranke je pristojan, ali daleko od onoga šta treba BiH”.

Izetbegović: Zamolili smo HDZ da ubrza procedure za izgradnju termoelektrana

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je ovo jedan u nizu sastanaka na poziv HDZ-a.

“Bio je jedan od sastanaka u nizu na poziv HDZ-a koji će sutra imati sastanak sa SBB-om. Snažno zajednički djelovati na smirivanju tenzija i čuvati integritet i suverenitet BiH. Kompletirati tijela koordinacijskog mehanizma, dobiti pozitivno mišljenje do kraja ove godine, kao i aktivirati MAP do kraja ove godine. Moramo ubrzati procese za izgradnju putne infrastrukture. SDA je zamolila HDZ da se ubrzaju procedure kako bi se krenulo sa izgradnjom termoeletrana u Tuzli i Banovićima. Tu će biti potreban sub-suverena garancija”, kazao je Izetbegović kao odgovor na pitanje o čemu je raspravljano na sastanku.

Glede najavljene teme o Izbornom zakonu BiH, Izetbegović je kazao:

“Dotakli smo se teme, ponovili smo stare stavove, dakle nismo približili stavove i o tome će se raspravljati u narednim danima”.

O dolasku Aleksandra Vučića je kazao da će njegova posjeta djelovati smirujuće.

“Raduje me što će biti tu. Mislim da smirujuće djeluje s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo danas. Nismo se bavili pitanjima u Srebrenici ovih dana, pokrenute su interne istrage u okviru stranke”.

Izetbegović je još dodao da se očekuje odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu o legitimitetu Sakiba Softića, kao agenta BiH pred ovim sudom.

“Očekujemo odluku suda o tome je li gospodin Softić i dalje agent BiH. Više ništa od toga nije na Predsjedništvu, odnosu u Predsjedništvu su korektni”.

Predsjedništvo HDZ-a BiH je na nedavno održanoj sjednici raspravljajući o izmjenama izbornog zakonodavstva zaključilo je kako HDZ BiH mora imati vrlo jasan stav oko tri pitanja, a to su, izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda, rješavanje pitanja Grada Mostara i tehnička pitanja u izbornom zakonodavstvu./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer