Published On: Fri, Jun 10th, 2016

HDZ objavio: Zdravko Marić je naš mandatar za sastavljanje Vlade

Predsjdništvo HDZ-a održalo je danas telefonsku sjednicu nakon koje je poslalo priopćenje za medije.

“Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice održalo je telefonsku sjednicu na kojoj je donijelo sljedeće odluke:

Za novog mandatara za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske u ime HDZ-a određuje se dr. sc. Zdravko Marić.

Novim političkim tajnikom stranke imenovan je Domagoj Maroević. Dr. sc. Miro Kovač ponovno je imenovan međunarodnim tajnikom HDZ-a”, stoji u priopćenju.

Spominjala su se četvorica kandidata

Podsjetimo, Tomislav Karamarko krenuo je u rušenje premijera Tihomira Oreškovića s ciljem da presloži Vladu. Nakon nekoliko dana političke drame, sada je spreman na ustupke, pa kaže kako je spreman odstupiti ukoliko to učine i premijer Orešković te drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Za Oreškovićevog nasljednika spominjalo se čak četvoricu HDZ-ovaca.

Prije nekoliko dana spominjalo se ime Domagoja Ivana Miloševića, aktualnog glavnog tajnika HDZ-a, koji je to odmah demantirao. Milošević je bio potpredsjednik za investicije u vladi Jadranke Kosor, a prije toga je bio vlasnik Pastor grupe, za čiju su se privatizaciju spominjale razne nezakonitosti.

Kao mogući novi premijer spominjao se i Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i europskih fondova. Tolušić je diplomirani pravnik i nikada nije radio u realnom rektoru. U HDZ je ušao 1997. godine, a slovio je kao čovjek Josipa Đakića. Bio je vježbenik u Uredu državne uprave u Virovitici, a kasnije i stručni suradnik za imovinsko-pravne odnose.

Olega Butkovića neki su također vidjeli kao budućeg premijera. Sadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture dok nije stupio na tu dužnost bio je gradonačelnik Novog Vinodolskog. DIplomirani je inženjer pomorskog prometa, a funkciju gradonačelnika obavljao je jedanaest godina. Iz tog se vremena vuče afera da je sadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović iz gradskog proračuna platio raskošan obiteljski vikend u Novom Vinodolskom, no on je tvrdio da je račun od preko 8 tisuća kuna platio svojim, a ne proračunskim novcem.

Pobijedio Todorićev čovjek

Ipak, najviše se spominjalo ime ministra financija Zdravka Marića. Iako je u vladu Tihomira Oreškovića ušao kao HDZ-ov čovjek Marić je nestranački ministar, tehnokrat poput Oreškovića. Zdravko Marić je ekonomist koji je godinama radio u ministarstvu financija, a dok je ministar financija bio Ivan Šuker bio je državni tajnik. Potom je otišao u Agrokor gdje je postao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala.

Zbog toga ga mnogi smatraju čovjekom vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, a politički analitičar Žarko Puhovski je za Index rekao da bi postavljanje Marića za premijera značilo diktaturu krupnog kapitala u Hrvatskoj. U imovinskoj kartici prijavio je da je vlasnik Rolex sata vrijednog oko 50 tisuća kuna.