Published On: Uto, ruj 29th, 2020

HDZ: Na sastanku je izdvojen problematičan politički diskurs SDA vezan za uređenje BiH

Nakon sastanka oglasio se i HDZ BiH koji kaže da je prilikom razgovora u Banskim dvorima ponovljen jedinstven stav da “se radi o susjednim zemljama koje moraju imati redovne sastanke na najvišim razinama uz otvorenu komunikaciju s političkim predstavnicima sva tri konstitutivna naroda, kako bi se saradnja dodatno proširila, ali i izbjegle eventualne dvosmislene poruke koje se često u javnosti zlonamjerno percipiraju i imputiraju”.

“Ovakvi susreti na najvišim razinama moraju poslužiti kao izvrstan primjer međusobnog unutrašnjeg uvažavanja u Bosni i Hercegovini te zajedničkih državnih razgovora sa susjednim zemljama kao što je Republika Hrvatska. Ujedno, takav pristup je praktična potvrda da Republika Hrvatska poštuje ustavni poredak Bosne i Hercegovine utemeljen na ustavnoj odrednici jednakopravnosti tri konstitutivna naroda”, priopćili su iz HDZ-a BiH.

Osim toga, kažu i da je stabilnost Bosne i Hercegovine uvjetovana punim poštivanjem ustavnog poretka i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda te da je to ključna pretpostavka za prosperitetnu europsku budućnost BiH, u skladu sa preporukama Evropske komisije i EU parlamenta.

“To dalje upućuje na nužnost implementacije relevantnih odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava kako bi se osigurale ključne reforme u pogledu zaštite načela demokratskog predstavljanja i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini te ljudskih prava svih njenih građana”, kazali su iz HDZ-a.

Ocijenjeno je da provedba dogovora oko održavanja lokalnih izbora u Gradu Mostaru, koje su EU institucije postavile kao ključan prioritet, predstavlja ohrabrujući iskorak i jasan pokazatelj koliko je kompromis važan za razvoj demokracije u društvu utemeljene na načelima vladavine prava i ljudskih prava.

“Potpisana dva sporazuma između legitimnih političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka sažimaju sveukupne odnose na razini Federacije BiH, pa kao takvi predstavljaju priliku i motiv za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa kroz realizaciju dogovora o izmjenama Izbornoga zakona kojima bi se zaštitila konstitutivnost i puna jednakopravnost sva tri naroda”, stoji u priopćenju.

Na sastanku je izdvojen “problematičan politički i javni diskurs iz Stranke demokratske akcije (SDA) oko unitarnog i građanskog uređenja Bosne i Hercegovine koji je u suprotnosti s Ustavom BiH kao ključnog Aneksa 4. te sve istaknutije poruke kako će se ‘slučaj Komšić’ nastaviti institucionalno prakticirati i spustiti na druge razine vlasti kao svojevrsna prijetnja Hrvatima kao konstitutivnom narodu”.

Također, na sastanku je istaknuto da je apsolutno neprihvatljivo Hrvate nazivati “manjinom“ i izbjegavanje političkog dogovora SDA o izboru legitimnih predstavnika kako nalaže Ustav BiH koji je, kako kažu iz HDZ-a, nužno regulirati kroz trenutno neustavni Izborni zakon BiH.

“Narativ kojim se vodi aktuelna bošnjačka politika već je viđen kroz neuspjeli projekt u komunističkoj SFRJ i potezima tadašnjeg političkog vodstva Srba i Beograda. U takvim okolnostima legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) nije ostavljeno previše mogućnosti jer sagovornici za te teme uporno odbijaju razgovore kojim se trebaju riješiti ključne prepreke za funkcioniranje države, njenih institucija i bilo kakav iskorak u kontekstu EU integracija”, kazali su.

Također su dodali da je izbjegavanje saradnje s legitimnim predstavnicima Srba, bez obzira ko to bio, kontraproduktivno za sveukupne odnose.

U susret 25. godišnjici potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma današnji sastanak poslužio je kao prilika za svojevrsni rezime njegovih postignuća, ali i identifikacije ključnih zapreka koje koče napredak BiH na putu ka EU.

Trojica dužnosnika su otvorili širi spektar tema koje su aktuelne posljednjih dana u javnom i političkom prostoru te kako bi otvoreno razgovarali o ključnim prioritetima vezanim za evropski put Bosne i Hercegovine, zaključeno je iz HDZ-a BiH.