Published On: Pet, tra 21st, 2017

HDZ IZGUBIO MINISTRA U DRŽAVNOJ VLADI: Demencija, bunilo i kukavičluk ministra Grubeše

Neuravnoteženost sudske prakse kada se radi o tretmanu ratnih zločina najbolje je pokazao slučaj zapovjednika HVO-a iz Orašja. To je pokrenulo brojne rasprave što medijske u javnosti, što one stručne naravi, kao što je to bio slučaj u Europskoj Komisiji i Vijeću sigurnosti UN-a. Postoji i presuda Europskog suda pravde koja potvrđuje tu neuravnoteženost.

U sjeni akciza, danas je u Parlamentu Nikola Lovrinović (HDZ BiH) postavio pitanje resornom ministru Josipu Grubeši (HDZ BiH) „koliko je presuda izrekao Sud BiH temeljem odredbi Kaznenog zakona BiH iz 2003. godine za kaznena djela počinjena tokom ratnih dešavanja, te tražio nacionalnu strukturu osuđenih u takvim predmetima”.

Ministar je odgovorio kako „Sud BiH nakon presude Europskog suda se drži kaznenog zakona iz SFRJ, osim u izuzecima zbog ukupnih okolnosti konkretnog predmeta i kriminalne količine, kada je to bilo zakonito i pravično“. Sud ne radi selekciju predmeta po nacionalnoj strukturi.

Primjeri suđenja samo s početka 2015. godine.

Po puno rigoroznijem Kaznenom Zakonu BiH iz 2003 sudi:

Veselko Raguž.
Miodrag Josipović,
Željko Jukić,
Savo Babić,
Milenko Krsmanović,
Milisav Ikonić,
Božidar Perišić,
Vinko Zoranović,
Luka Dragičević,
Boban Inđić,
Petko Inđić,
Vuk Ratković,
Novak Poluga,
Radojica Ristić,
Dragan Lakić,
Oliver Krsmanović,
Momir Nikolić,
Obrad Poluga,
Goran Popović,
Goran Mrđa,
Milorad Mrđa,
Ranko Mrđa,
Mile Kokota
Fundup Radoman…

Po daleko blažem i važećem zakonu tijekom počinjenja kaznenih djela – Kaznenom zakonu SFRJ:

Mirsad Šijak,
Edin Džeko,
Adil Ružnić,
Emir Mustafić,
Radoslav Milovanović

Dakle, po ministru ovi ispod su pravilo, a ovo iznad su izuzeci napravljeni zbog “ukupnih okolnosti konkretnog predmeta i kriminalne količine”. I sud „ne radi“ selekciju predmeta po nacionalnoj strukturi. napisao je Slaven Raguž predsjednik HRS-a, na svom FB profilu, po našem mišljenju,  potpuno  opravdano i argumentirano.

Ako je cilj Lovrinoviću bio da usred Parlamenta BIH pokaže kako se u FBIH i u sudstvu provodi diskriminacija po nacionalnoj osnovi trebao se prije toga informirati je li ministar iz njegove stranke u stanu dati lucidan odgovor. I tko je taj čovjek. Te na kakvim je sedativima. Premda je i više nego jasno da sudstvo radi javnu, brutalnu, i neporecivu, diskriminaciju isključivo po nacionalnoj osnovi, sudstvo iza kojeg stoji pritisak politike, paraAID-a, neoŠEVA i saudi kapitala,  Grubiša je taj cilj potpuno otupio. Kazavši kako je sve ok. Usto čovjek, reko javno “ja sam idiot g. Lovrinoviću” i otišao sjest.

Mi smo stava da Grubišu treba ispaliti iz Mostara. Topom. Latinskim. U smjeru Šehera. Onomad ko onog poljskog špijuna šta su Rusi vratili u Krakow. Mi već dulje vremena pišemo da je Saraj kolektivno pod utjecajem bunike. Ne valja gore dugo boraviti. Zašto smo za opciju poljskog topa? Zato kaj takovi kak su Grubeša i slični, ostavke ne znaju dati. Ili barem napisati pojasnicu iliti ispričnicu.

 

HDZ više nema tri ministra u vladi BIH. Nego jednog manje.

 

sraguz l psimic l Poskok.info